Har tråkigt på jobbet, vädret är sämre än sämst men här är det lite vardagsdramatik ändå 🙂 . Jag följer skällandesmåhundsdebatten på agilitylistan som har tagits till nya nivåer. Spänningen är olidlig, var de på samma tävling?

Mijas inlägg:
“Och /min upplevelse/ var att de gälla skrikande skallen var fler än
vanligt. Och de ökade varje gång S/M gick banan dessutom.”

Annas inlägg:
“och lade också märke till att det blev HELT tyst när small och
mediumförarna banvandrade samtidigt!”

Det är tur att dom trots allt har hittat den gemensamma syndabocken!

Heja, heja!!!

11 svar

 1. Anna svarar:

  Ok jag var med och startade debatten och nu måste jag ju få kommentera lite bara 🙂

  Jag såg flera hundar som skällde i start mål området! Både stora medium och små! Icka var en av dem! Hon gapade som en besatt innan sin start! Det är måhända jobbigt men det var inte detta som jag ansåg var fel av förarna! Att tagga sin hund innan start eller att hunden går igång rejält då är för mig HELT OK!!!

  Det jag reagerade på och såg som störde mig var hundar i koppel brevid förare som stod eller satt och tittade på agility (jag följde dem under de timmar!!! då jag inte själv skulle starta så de var inte under uppvärmning eller strax före eller efter start!) Hundarna (och de jag såg var av raserna schnauzer och sheltie) stod och skällde ihållande och inte någon gång såg jag matte eller husse säga till sina hundar! Eller göra en ansats för att stänga in dem i bur eller bil där de om inte tystnar åtminstånde inte skulle störa så enormt!

  Jag skrev alltså små hundar då det var dessa jag såg! Jag såg någon enstaka bc som stod och hoppade i sitt koppel och som ibland undslapp sig gläfsande ljud och de blev omedelbart tillsagda!

  Jag vet inte vad Mia såg hörde men jag kunde vid ett tillfälle konstatera att det var otroligt tyst i hallen! Varför vet jag inte helt självklart! men det banvandrades samtidigt av small och meduimförarna när jag konstaterade detta!

  Jag drog slutsatsen att deras tidigare i koppel skällande hundar nu blivit avlägsnade till bur/bil men det är inte något jag vet eller ens kan vara säker på!

  Det kan ju lika gärna varit så att eftersom folk banvandrade så var det inte lika spännande för hundarna att skälla fast erfarenheten brukar vara att hundar skäller om förarna är på banan och de inte får vara med.. Icka kan göra det om jag binder henne inom synhåll från banan!

  Därav min tolkning..

  Som sagt De hundar jag SÅG skällde ihållande vid banan under timmeslånga intervaller.. small (möjligen medium) hundar! Övriga skällande är enligt mig acceptabelt!

  Mvh Anna med Icka som var den Anna som yttrade citerade ord! Och dem såtr jag för 🙂

  Ps.. för övrigt anser jag liksom du och alla andra att man kan säga till hövligare än du blev tillsagd på Svedala BK. Finns ingen anledning att skälla på folk på det viset!

  Ps 2 .. Jag har aldrig sett Ossy stå och okynnesskälla vid en bana på tväling (har kanske inte tittat ordentligt.. men om han inte gör det (eller Tux för den delen.. så ta inte åt dig! Vad inlägget handlade om var hundar som utan tillrättavisning fick stå och skälla långa stunder i taget!

 2. 🙂 Ozzy skäller som fan på hundar som springer agility och jag har jordens problem att få honom hålla käft. Men jag står förstås inte och låter honom skälla. Ozzy är dock rätt tyst när han springer.

  Tux skäller massor när han springer..

  Man kan väl inte skylla på hundägaren när det är två sååå olika beteenden? 😉

  Det jag reagerade på debatten var den grova generalisering och att man inte höll isär äpplen och päron. Det vill säga att det var väldigt svårt att veta vad som var ett okej skällande?

  Sen gjordes det även antagande om att hundar som gapar mycket inte skall kunna gå bra och det är inte heller sant. Jag vet en Sheltie som låter rätt mkt som tog brons på VM, låter både i bur, uppvärmning och i start. Det innebär inte att det är okej mest bara att hundar måste inte presera dåligt bara för att de skäller.

  😀

 3. Till Anna:

  Vad spelar det för roll att det var small/medium hundar du såg? Räcker det inte bara att konstatera att du såg hundar som stod och skällde konstant?

  Om man pekar ut small/medium förarna som de skyldiga så känns det jäkligt orättvisst mot oss som inte har skälliga small/mediumhundar, eftersom vi också blir utpekade. Samtidigt som de med largehundar som skäller konstant inte ska behöva känna sig träffade?

  Och om du nu såg vilka det var, varför inte bara gå fram och be dem få tyst på sina hundar? Det är ju inte säkert personerna ens läser på listan?

  Nä, sånt här gör mig lika sur som för några år sedan när man fick höra från höger och vänster att small/mediumförarna var mycket mer gnälliga och otrevliga på tävlingarna…

  Förstår inte varför det alltid ska vara large mot small/medium och omvänt???

 4. Jag tyckte det var tyst i Rättvik så fort det banvandrades på båda banorna samtidigt. Jag tolkade det så att det var när det sprang hundar som andra hundar skällde. Men visst var det hög ljudvolym!

  Däremot har jag ingen aning om vad det var för storlek på hundarna som skällde. Sånt bryr jag mig inte om, alla förare har väl ansvar över att hålla sina hundar lugna och tysta så andra förare slipper åka hem med huvudvärk!

 5. Jag tror du har slagit huvudet på spiken, Åsa. Jag märker när jag springer med Tux att volymen runt om banorna höjs just för att HAN låter. Låter hundarna på banan så låter hundarna i burarna oavsett storlek.

  Jag skall nog försöka våga mig ut på tävling med mina skälliga hundar..

 6. Jag reagerade också på det klumpiga utpekandet av småhundar i gemen som bovar. Om man nu ska peka ut någon så hade det väl varit bättre att skriva i klarspråk att man menar hundar som står i koppel och tomskäller istället för att generellt bara påstå att det är småhundar som orsakar oväsendet? Att peka ut ALLA småhundar och sen börja rada upp vilka tillfällen det INTE gäller skapar bara onödig irritation och är dessutom ineffektivt.

  Tror faktiskt det hade tillfört debatten mer om man talat klarspråk. Kanske dom som har för vana att slå dövörat till när deras hundar står och tomskäller hade fattat att även om dom inte “hör” det själva så stör det andra och kanske dom rent av försökt göra något åt saken?

 7. Till Ida!

  Jag har sagt till flera gånger på tävling och det brukar fungera en stund men inte särkillt länge.. så fort jag avlägsnat mig har personen (de jag pratat med iallafall) återvänt till banan med sin hund och fortsatt att ignorera dess skällande.

  Jag har helt enkelt tröttnat på att snällt be folk försöka dämpa sina hundar runt banorna. Tänkte när Jonas tog upp det att man kanske skulle kunnan nå fram bättre om debatten togs upp vilket den också gjorde 🙂

  Om det får till följd att folk tänker sig för en gång till på tävling är svårt att säga men på detta sättet når man ut till fler och vi kanske blir fler som faktiskt säger ifrån när någons hund okynnesskäller!

  Kan ge er rätt i att det var dumt att generalisera genom att nämna small medium.. Ville dock inte ange några namn då jag helst inte hänger ut folk på det sättet! Samtidigt så är det i min värd ett faktum att jag aldrig lagt märke till några largehundar som agerat på det sättet! Men det har inte gått en tävling (och jag har hållit på några år nu.. ) där jag inte sett minst en hund av mindre storlek (oftas sheltie) som står brevid sin förare och skäller.. eller tom befinner sig i förarens famn (en längre tid än att det kan röra sig om uppvärmning) och vrålar!

  Självklart hoppas jag att alla som har hundar som beter sig på detta sätt tänker sig för! Speciellt innomhus! och det aldeles oavsett storleken på hunden!

  Mvh Anna med Icka (som vrålar vid uppvärmning och som även skulle vråla om hon fick stå i kopplets längd vid banan medan jag tittade och hejade! Men det får hon inte!) och Tingeling (än sålänge tyst vid banor..)

 8. Jag tycker det är okej att man tar upp skällandet i agilitylistan, det är inte det jag har problem med.

  Precis som Mette och Martina skriver så tycker jag bara det är fruktansvärt onödigt att generallisera på det sättet.

  Dessutom är jag ganska trött på att man hela tiden ska skilja mellan small/medium-förarna och large-förarna? Det har blivit en uppdelning i agilityvärlden som jag inte alls gillar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.