Efter att Mija hade bloggat om ledaren i brukshunden så började jag ögna igenom tidningseländet. Jag kom bara till sidan 10 och där fastnade jag för texten om att FCI kommer slopa jakt- och bruksmerit för internationellt utställningschampionat. Här har jag hittat min motpol:

I och med att vi fått öppna gränser i Norden, så har vi sett en förändring inom hundsporten. Här i Finland, t ex kommer många oerfarna människor med sina brukshundar och vill träna dom i skydds, vilket är den träningsform det i praktiken är fråga om. Detta för att hunden skall kunna bli utställningschampion. Det är orlimligt att ägaren till en liten boxertik ska behöva träna sin hund i dessa moment. Resultatet ser vi i mängder av dåligt utbildade hundar som blir farliga i samhället. I en del raser har hundarna blivit överdrivet skarpa och bitbenägna…..’

Så nu vet ni vems fel det är med alla dessa bitbenägna hundar! För det är inte så att utställningsaveln leder till mentalt skrala hundar. Och självklart väljer alla utställningsmänniskor just skydds för att meritera upp sina brukshundar och sen går de ut härjar i samhället, helt wild and crazy.

🙂

2 svar

  1. Tack så mycket för din utförliga förklaring av BCBL, nu är jag ÄNNU klokare! 🙂

    Jag har fyllt på med ännu mer nu, om du behöver tidsfördrift… 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.