Jag har sedan en tid intresserat mig för alla dessa instruktörsutbildningar som alla hundtränare just nu måste erbjuda. Det som fick mig att höja på ögonbrynen var att jag såg att folk tog banklån för att gå dessa utbildningar och att de är stora investringar med osäker utgång och mycket osäker kvalitetsstämpel.

Nu tänker jag göra ett litet räkneexempel, siffrorna skall läsas med kritiska ögon då jag inte är insatt i branschen och dessutom börjar bli väldigt trött.

En utbildning som vara en helg kostar 3500 kr och vi kan säga att det är 16 deltagare.

Det ger 56 000 kr, jag antar att man måste dra av momsen så då har vi typ 42 000 kr.

Vidare, låt säga att helgen är 32 arbetstimmar för två personer. Vidare krävs det säkerligen ytterligare efter- och förarbete. Vi kan säga 2x 5 arbetsdagar vilket är lika med 80 timmar.

Då pratar vi om 112 timmars arbete för instruktörsutbildningen, det ger en inkomst om 375 kr per timme (motsvarande timlön ger en månadsinkomst på 60 000 kr för att få ett perspektiv). Jag är inte säker på hur man räknar de sociala avgifterna då det verkar bero på vilken lön man plockar ut, vidare är det svårt att estimera kostnaderna för att hålla kurs.

Jag försökte kolla lite vad andra egna företagare tar per timme, hittade timkostnader på cirka 300 kr plus moms i hundbranschen. Det var inte så många som var offentliga och jag är trött nu så orken tryter. Ett annat exempel är  ’min’ sjukgymnast som tar 340 kr plus moms.

Ja, det här förstås totalt ovetenskapligt men det tål att räknas på.  🙂