Jag har sedan en tid intresserat mig för alla dessa instruktörsutbildningar som alla hundtränare just nu måste erbjuda. Det som fick mig att höja på ögonbrynen var att jag såg att folk tog banklån för att gå dessa utbildningar och att de är stora investringar med osäker utgång och mycket osäker kvalitetsstämpel.

Nu tänker jag göra ett litet räkneexempel, siffrorna skall läsas med kritiska ögon då jag inte är insatt i branschen och dessutom börjar bli väldigt trött.

En utbildning som vara en helg kostar 3500 kr och vi kan säga att det är 16 deltagare.

Det ger 56 000 kr, jag antar att man måste dra av momsen så då har vi typ 42 000 kr.

Vidare, låt säga att helgen är 32 arbetstimmar för två personer. Vidare krävs det säkerligen ytterligare efter- och förarbete. Vi kan säga 2x 5 arbetsdagar vilket är lika med 80 timmar.

Då pratar vi om 112 timmars arbete för instruktörsutbildningen, det ger en inkomst om 375 kr per timme (motsvarande timlön ger en månadsinkomst på 60 000 kr för att få ett perspektiv). Jag är inte säker på hur man räknar de sociala avgifterna då det verkar bero på vilken lön man plockar ut, vidare är det svårt att estimera kostnaderna för att hålla kurs.

Jag försökte kolla lite vad andra egna företagare tar per timme, hittade timkostnader på cirka 300 kr plus moms i hundbranschen. Det var inte så många som var offentliga och jag är trött nu så orken tryter. Ett annat exempel är  ‘min’ sjukgymnast som tar 340 kr plus moms.

Ja, det här förstås totalt ovetenskapligt men det tål att räknas på.  🙂

7 svar

 1. Tillkommer det möjligtvis lokal- och planhyra? Resor och övernattningar? Administrativa och liknande kostnader (dator, revisor, annonsering)? Visserligen är sånt avdagsgillt, men inte på lönen utan på intäkten. Däremot kvittar man ju momsen. Jag bara spånar vidare… Trots att jag har enskild firma är jag inte bra på såna här räkneuppgifter.

 2. Resor och övernattningar brukar sällan vara inkluderat i kurspriset utan ligga exklusive. Dessutom har de instruktörsutbildningar jag har sett gått på instruktörernas hemmaplan.

  Man bör även tänka på att de timkostnader jag hittade var för privata timmar.

 3. Om man inte behöver räkna bort momsen så ligger ju timlönen för de 112 arbetstimmarna på 500 kr.

 4. Väldigt intressanta tankar! Jag har själv funderat en hel del kring det där… Man kan säga att man har valt fel inkomstkälla när man jobbar med barn, men jag försöker påminna mig om hur skoj jag åtmisntone har under tiden som jag tjänar mina ca 100kr i timmen.

 5. Håhåjaja, tänk om egenföretagare verkligen tjänade så bra som det kan verka… Mina gymnasieelever tänkte ett tag att de skulle bli pizzabagare – tänk bara, om man säljer 30 lunchpizzor á 60 kr så har man i ett nafs tjänat 1800 kr. Sen började vi räkna. Först går momsen bort – det är 25%. Sen egenavgifterna – ca 32%. Sen omkostnaderna (dock kvittar man ju momsen, så inköpspriset kan man räkna utan moms). Omkostnaderna är inte bara råvarorna utan även sådant som arvode till redovisningsbyrå, resor&transporter, dataprogram, fortbildning, etc etc etc. Det som blir över kan man ta ut som lön (och får betala skatt på, förstås). För att räkna ut timpriset måste man såklart räkna all tid som går åt – inte bara tiden det tar att baka pizzorna utan även den tid det tar att sköta bokföringen, köpa in varor, städa lokalerna, sköta marknadsföring, etc.

  Som hundinstruktör är jag i ungefär samma läge som pizza-bagaren. Det är lätt att dividera intäkterna med antalet kurstimmar och få fram ett “timpris” men oj vad det inte stämmer!!!!! Man måste räkna med moms, egenavgifter, omkostnader, planeringstid och den tid det tar att driva ett företag. Jag törs faktiskt inte räkna efter vad min timlön blir, för då skulle jag bli tvungen att idiotförklara mig själv och ta ett lukrativt jobb som städare eller så. Det som gör att man ändå väljer det här yrket är att det är så HIMLA kul och ger så mycket.

 6. Men Eva, det är faktiskt precis det jag har skrivit, att det säkerligen tillkommer en massa kostanader. 🙂 Och det är bra att du trivs med ditt yrke trots att det är så dåligt betalt per timme.

  Dock är det så att tränarutbildningarna som erbjuds hos diverse instruktörer är MYCKET dyra och leder till vad?

 7. Jag ska inte spekulera i vad instruktörena tjänar, men däremot är jag nyfiken på vad det KOSTAR för dom som går kurserna. Vad kostar en timme undervisning på en instruktörsutbildning jämfört med en timme undervisning på en vanlig kurs (för samma instruktör(er))? Jag har ingen aning, bara en känsla av att dom där instruktörsutbildningarna är rätt dyra, fast det kanske är fel?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.