Mina hundar har verkligen inte bra självbehärskning, de kan inte titta på när den andra hunden i flocken tränar, de har helt extremt svårt att vara stilla i starterna och sen var det här med de kontrollerade kontaktfälten. Det finns säkert massor av andra ställen där detta kommer fram.

Mitt förhållande till detta pendlar mellan lite generat skratt åt hur knäppa dom är och direkt irritation. Grundproblemet är nog delat i två:

1. Orutin & okunskap.

2. Att inte veta hur jag vill ha det.

Ettan

Tja, orutin och okunskap, inte helt lätt att se att det hänger ihop utan när man inte kan så mycket så ser man nog det som isolerade problem, som det säkert kan vara. Med mina hundar ser jag dock att det är lite av en röd tråd och det med att vänta på sin tur eller överhuvudtaget vänta är inte bara något vi har otur med utan jag är helt enkelt kass på det. Sen kan man ju fundera på hur det är, är jag kass på att hålla kriterier eller är jag kass på att öva självbehärskning, eller kvittar det? Visst fattar jag att man måste hålla kriterier för att öva men jag menar man kan ju göra det olika svårt…

Tvåan

Det här tycker jag är nästan svårare än ettan. Mina iakttagelser är att en del hundar som är väldigt behärskade är i mina ögon så tråkiga, de får inte det där riktiga umphfet utan behärskningen slår liksom igenom hela tiden. Snyggt och prydligt men inte så mycket mer. Detta gör ju att jag till viss del älskar att båda är lite galna och vill samt vågar ta för sig.

Nästa iakttagelser är mer en fråga om självkännedom. Jag skulle troligen kunna få Tux (svårare med Ozzy) att vara till exempel tyst när jag tränar Ozzy om han fick ligga lös. Problemet för mig är att han inte kommer ligga still. Faktum är att jag har under lång tid iakttagit många hundar där ägarna säger att de ligger lösa och tysta där realiteten är att det inte ligger stilla utan flyttar, kryper. Detta är väl inga problem så länge det inte är ett problem för ägaren, men för mig är det stort problem för jag vet att jag hatar när hundarna flyttar på sig när jag har platsat dom. Det är sådan sak som verkligen kan få det att brista för mig, har jag bett dom om att stanna på ett ställe så skall det bara vara så och inget annat. Med detta i bakhuvudet så har jag känt att det är bättre att ha hunden uppbunden skällandes eller då i bilen, för husfridens skull. Och så får hundarna vara lika obehärskade som vanligt 🙂 .

När man läser om hur det är i LoLuLaBu Land verkar detta inte vara ett problem. Är det för att hon liksom skippat många av de kontrollerade beteendena → flygande starter och springande kontaktfält?

Så frågan är väl helt enkelt måste man ha bra självbehärskning på sig själv och hundarna för att få bra kontrollerade beteenden? Finns det ett loope hole för oss någonstans… 🙂

Impulsernas man ↓

Ett svar

  1. Superintressant! Har tänkt på precis det där – med just Silvia som exempel… Har inte heller kommit på nåt ap-begåvat ännu 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.