Imorse när jag var på väg in till stan och sjukgymnasten så passade jag på att läsa lite av kommentarerna från lydnadstävlingen igår, vid rödljusen då. Jag la vilket fall märke till att jag hade fått avdrag för kommandona ’konen’ och ’rutan’. Jag vet att det är avvikande kommando men det har liksom blivit slentrian och jag har känt att de är typ vedertagna så jag har inte sagt ifrån. Domaren som dömde är korrekt dock petig MEN till saken är att jag har hört från två andra personer att de oxå fått avdrag för avvikande kommando, nu sista tiden. Det får mig att tro att detta har diskuterats vilket fall i vissa domarkretsar.

Nåväl, det är ju okej. Vill man ha alla stöpta i samma form så vill man. Men jag var vilket fall tvungen att kolla in reglerna och det visade sig nyttigt trots allt. Personligen tycker jag att de enbart skulle säga hur många kommandon man får och sen får man använda vilka ord som helst, jag kunde ha maj till konen och gadd till rutan eller nått, kvittar liksom…eller?

Här har vi elitrutan:

Jag kan inte använda dessa kommandon, dels känner jag mig inte bekväm med höger/vänster och dels använder jag fram/framåt i agilityn och vill helt enkelt inte ha detta i lydnaden. Upptäckte dock att jag förväxlat stå vid konen med stå i rutan, har trott att det är obligatoriskt i rutan och inte vid konen fast det är tvärtom. Det förenklar ju saken, det är helt enkelt enklare för mig att säga stå när han vänder upp vid konen. Hmm, lite pinsamt.

När jag ändå var igång så tänkte jag att jag kunde ju läsa på om avvikande kommando och då kom något som förvånade mig. Vet inte riktigt hur man skall tolka detta:

Önskvärda! Står det mig då fritt att skicka hunden med ’maj’ ’gadd’ till kon och ruta? Och behöver jag inte anmäla avvikande kommando om det inte är handtecken? Kan en domare då dra av för ’kon’ och ’ruta’ om de endast är önskvärda? Märkligt!

Men sen fyndade jag något annat i reglerna oxå, har detta varit där innan?

Där kan jag bland annat läsa om vikten av uppvärmning, träning av den unga hunden och att stretching kan ge överrörliga leder. Väldigt lättviktigt formulerat och greppar över många ämnen väldigt kort, återigen mycket märkligt. Ja, på ett par ställen till och med lite tvivelaktigt i min ögon eller så har de bara formulerat sig taffligt.

Varierad kuperad terräng är förstås allra bäst, det är väl sällan montoni är bra när det gäller belastningar. Men mjukt underlag, menar de gräsmatta eller menar de till exempel sandunderlag som i en paddock. Min erfarenhet är att mjukt underlag kan vara lika jobbigt som hårt, nästan värre faktiskt. Om man tittar på hästsporten har man mer och mer gått till fasta men sviktande underlag, tidigare hade man mer mjuka underlag. Problemet var att man upptäckte att det helt enkelt var rätt jobbigt för hästarna och många skador uppkom på grund av att de blev trötta och orkade inte stabilisera sig som de skulle i det mjuka/lösa underlaget. Är det verkligen fastställt att hårda underlag sliter mer?

Jag förstår att ambitionen är god men hela texten är väldigt märklig.

Elitlydnadsreglerna – dagens läsning! 😀