Imorse när jag var på väg in till stan och sjukgymnasten så passade jag på att läsa lite av kommentarerna från lydnadstävlingen igår, vid rödljusen då. Jag la vilket fall märke till att jag hade fått avdrag för kommandona ‘konen’ och ‘rutan’. Jag vet att det är avvikande kommando men det har liksom blivit slentrian och jag har känt att de är typ vedertagna så jag har inte sagt ifrån. Domaren som dömde är korrekt dock petig MEN till saken är att jag har hört från två andra personer att de oxå fått avdrag för avvikande kommando, nu sista tiden. Det får mig att tro att detta har diskuterats vilket fall i vissa domarkretsar.

Nåväl, det är ju okej. Vill man ha alla stöpta i samma form så vill man. Men jag var vilket fall tvungen att kolla in reglerna och det visade sig nyttigt trots allt. Personligen tycker jag att de enbart skulle säga hur många kommandon man får och sen får man använda vilka ord som helst, jag kunde ha maj till konen och gadd till rutan eller nått, kvittar liksom…eller?

Här har vi elitrutan:

Jag kan inte använda dessa kommandon, dels känner jag mig inte bekväm med höger/vänster och dels använder jag fram/framåt i agilityn och vill helt enkelt inte ha detta i lydnaden. Upptäckte dock att jag förväxlat stå vid konen med stå i rutan, har trott att det är obligatoriskt i rutan och inte vid konen fast det är tvärtom. Det förenklar ju saken, det är helt enkelt enklare för mig att säga stå när han vänder upp vid konen. Hmm, lite pinsamt.

När jag ändå var igång så tänkte jag att jag kunde ju läsa på om avvikande kommando och då kom något som förvånade mig. Vet inte riktigt hur man skall tolka detta:

Önskvärda! Står det mig då fritt att skicka hunden med ‘maj’ ‘gadd’ till kon och ruta? Och behöver jag inte anmäla avvikande kommando om det inte är handtecken? Kan en domare då dra av för ‘kon’ och ‘ruta’ om de endast är önskvärda? Märkligt!

Men sen fyndade jag något annat i reglerna oxå, har detta varit där innan?

Där kan jag bland annat läsa om vikten av uppvärmning, träning av den unga hunden och att stretching kan ge överrörliga leder. Väldigt lättviktigt formulerat och greppar över många ämnen väldigt kort, återigen mycket märkligt. Ja, på ett par ställen till och med lite tvivelaktigt i min ögon eller så har de bara formulerat sig taffligt.

Varierad kuperad terräng är förstås allra bäst, det är väl sällan montoni är bra när det gäller belastningar. Men mjukt underlag, menar de gräsmatta eller menar de till exempel sandunderlag som i en paddock. Min erfarenhet är att mjukt underlag kan vara lika jobbigt som hårt, nästan värre faktiskt. Om man tittar på hästsporten har man mer och mer gått till fasta men sviktande underlag, tidigare hade man mer mjuka underlag. Problemet var att man upptäckte att det helt enkelt var rätt jobbigt för hästarna och många skador uppkom på grund av att de blev trötta och orkade inte stabilisera sig som de skulle i det mjuka/lösa underlaget. Är det verkligen fastställt att hårda underlag sliter mer?

Jag förstår att ambitionen är god men hela texten är väldigt märklig.

Elitlydnadsreglerna – dagens läsning! 😀

11 svar

 1. Alltså, jag har varit helt säker på att man inte kan få neddrag för avvikande kommandon och att de inte behöver meddelas till domaren på förhand (så länge de inte är handtecken). Det låter jättekonstigt att du har fått neddrag för det! Vad har ni för domare där nere egentligen?

 2. Mycket intressant med regeltolkning. Av den texten du citerat här så skulle jag defintivt tolka det som att man fick använda vilka verbala kommandon man ville utan att anmäla det i förväg.

 3. Det står så här i kommentarerna både till rutan och till apportering. Kommando? kon ej kommando. Och det var en person som pratade om det på tävlingen, dvs att denne fått ungefär samma kommentar på kommandot kon.

  Vi har nog en salig blanding av domare här nere, just denna domare är numera rätt känd men jag får väl ta upp det till diskussion om det händer igen. Eller så får jag skicka det vidare till disriktet..

 4. Ja, ta upp det till diskussion, för det låter jättekonstigt. Det har jag aldrig varit med om och jag säger “konen” och “rutan”. Du kanske skulle åka uppåt i landet och tävla lite, det verkar som att ni har väldigt speciella domare i Skåne… 😀

 5. En annan sak som var konstig i helgen var att denna petiga domare gav 10:a till en ruta där hunden gick in från sidan och hade en ganska ordentlig båge. Hunden var skitläcker så jag förstår VILJAN att ge tio men det står ju väldigt tydligt i reglerna.

  Jag skall åka till andra ställen så fort jag har fått ordning på Tuxs tävlingsstress..:)

 6. Jag reagerade ju också starkt på 10:an för den rutan. Jag sa tom till Fajta att det tydligen är ok att gå från sidan… 😉 Tycker det var ett klart nerdrag. Iallafall helt klart mer än att du hade avikande kommando. det hade ju jag också i sånna fall! Säger både konen och rutan!

  Men det snackades ju en hel del om denna domaren innan. Folk frågade mig hur i hela friden jag kunde åka så långt för att bli dömd av henne…. men… det är liksom bara en tävling av alla och jag är just nu mer ute efter känslan än poängen (även om det inte är fel att få de också)

 7. Vilken tur att man inte håller på med lydnad, vilken salig kommandoröra! Tänk om man bara fick använda speciella kommandon på agilitybanan och fick avdrag ifall man kallade balnsen för balansen och gungan för gungan!

 8. Det är kul med lydnad och jag gillar domaren, blev mest konfunderad. Samtidigt vet jag att det är svårt att vara domare, både i agility och lydnad. 🙂

 9. Jag har läst och tolkat reglerna som du… “Önskvärda” betyder INTE tvingande i min ögon! Jag ska tävla för Carina L-B 2 nov, ska vara uppmärksam då på ev nerdrag, för jag har avvikande kommando tex på ställandet i inkallning m ställande och läggande. Jag gillar henne däremot och ser fram emot hennes vanligtvis hårda bedömning… 🙂 Vi ses kanske då?

 10. tidigare lämnade jag alltid fram en lapp med avvikande kommandon till domaren, vid lottningen. sen fick jag reda på att man fick använda vilka kommandon som helst. nu verkar vi vara tillbaka på “lappstadiet” igen. får nog för säkerhetsskull ta och fixa mig en lapp till Penny då det är dags för oss att åter komma in på tävlingsbanorna.

 11. jo, jag förstår hur du tänker. då jag själv inte har varit ute på lydnadsbanorna på snart över ett år tänkte jag att det var kanske säkrast att återgå till den här lappen med mina avvikande kommandon för att inte få en massa onödiga avdrag. hoppas att du förstår hur jag tänker. (får helt enkelt ha bättre koll på bloggarna. ;))
  synd att jag inte kunde träna på lördag, det hade annars nog varit nyttigt för mig och Penny. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.