Jag hängde på Fanny och Anna och körde första delen av bakombytes träningen från Dog Sport. Passade perfekt för dagen då jag slutade lite tidigare och hann precis klart innan det var dax att tända belysningen. Det blev en skoj träning även om det känns otroligt krystat ibland när man vet att man hade valt annat handlingssätt. Det är dock en situation som jag inte får kläm på om kör ‘greg-systemet’. Jag vet att det har varit upp till diskussion tidigare och då tror jag att det var en övning från senaste Greg-dvden. Jag känner mig väldigt obekväm med placeringen av vissa bakombyten, jag vill placera dom mellan samma hinder som jag hade gjort framförbyte, enligt situation nedan. Alltså man får ju förstås placera sina bakombyten precis vart man vill om det nu behagar en, men jag gillar att veta… 🙂

Alltså, egentligen är det väl en rak linje 4,5,6 och man vill väl att hunden skall svänga över 6 för att komma ned till 7 och därför skall bakombytet placeras mellan 5 och 6 (?), som den lila linjen (sträckad förare och hel hund). Jag tycker dock detta är knepigt och känns helt fel på grund av att det känns som det är väldigt lätt att komma in i flicksituation om man hamnar minsta långt fram och framför allt så vill jag att min hund tänker framåt eller åt vänster om jag har den placeringen ur tunnel.

Jag vill istället göra som den gröna linjen i skiss nummer 1 och det är ju även samma ställe som jag hade placerat ett framförbyte. Jag känner mig rätt konfunderad över vilket som är rätt-fel och då syftar jag enbart på Greg-systemet.

I övrigt var det kanonkul att träna bakombyten och jag har faktiskt känt senaste tiden att jag är mycket mer bekväm med bakombyten än för typ ett år sedan eller så. Kom till och med på att jag valde bakombyte någon gång där det verkligen fanns alternativ.

Sen måste jag säga tack för alla kommentarer kring Hundsportbilden! En sak som gjort mig väldigt glad är att många faktiskt verkligen har uttryckt glädje över att det äntligen kom en agilitybild, trodde inte folk hade koll men det är riktigt många som har påpekat det. 😀

6 svar

 1. Alltså – jag vet inte, borde jag tänkt på att fråga på Justine-kursen juh. 😉 Men… jag tänker mig att det inte KAN handla om vilka hinder man ska utföra själva bytet imellan. Jag menar, BB är ju lösningen när man inte hinner och man kan inte “måsta” vara i en speciell situation då, eller?

  Jag tänker mig att det viktiga med bakombytet är att när jag korsar linjen bakom dig svänger du. D v s bytet ska ske när hunden är i upphoppet – oavsett var du är beträffande position.

  Så tycker jag, men jag vet inte om jag är helt ute…

 2. Jo men visst men det var väl egentligen inte det som var frågan. 🙂

  Om man nu skall följa greg-systemet och det var ju just det som var frågan så är det lite mer än att bara korsa hunden vid upphoppet, vilket inte heller är sant för det är commited som är regeln, hunden kan vara commited tidigare än upphoppet, tex så korsar jag linjen mellan 2 och 3 innan han hoppar av 3.

  Eftersom bytet skall komma när hunden skall svänga så undrar jag väl rent krasst när börjar svängen..För mig känns det rätt fel att köra den lila varianten för jag tycker att jag då säger rakt fram eller vänster sväng till min hund medan en annan säger att om man kör som jag så byter man på rak linje…

  Absolut hårklyveri men det irriterar mig helt enkelt.

 3. Läser här en hel del, utan att kommentera. *skäms*
  Gillar att läsa om era träningar och älskar dina bilder!!!
  Hur som helst så skulle jag definitivt byta bakom mellan 5 och 6! Du säger att du signalerar rakt fram eller vänster med den placeringen, men det är ju just “rakt fram” (hundens raka linje) ni ska. Sen kommer ju svängen mot tunneln bort från det gröna hindret. Nu kan inte jag “Greg” speciellt bra, men det var i alla fall min tanke…

 4. Eftersom det är en rak linje (som du visar på nedre skissen) hamnar bakombytet just där du säger. Men visst får man se upp för flick-risk. På kursen hos Fanny i somras hade Laura tydligen liknande exempel där det gällde att “drive the line” in i bakombytet.

 5. Som du konstaterar är det rak linje mellan 5 och 6. Det är två svängar här – en åt vänster före 5, och en åt höger efter 6.. Om du väljer fb-strategin så säger fb ”sväng vä före 5” och sen en “vanlig” sväng som säger ”sväng hö efter 6”. Om du väljer bb-strategin är det en vanlig sväng som säger ”sväng vä före 5” och sen ett bb som säger ”sväng hö efter 6.

  Men det räcker ju att flytta något av hindren lite så att hunden faktiskt måste sväng hö för att komma från 5 till 6 – då blir bb-placeringen mellan 4 och 5 eftersom hunden då ska svänga hö efter 5.

  Det som förvarnar hunden om det annalkande bakombytet är att du börjar röra dig på diagonalen. Men håller med, inte mycket utrymme att röra sig på nån diagonal här…

  Vilka konsekvenser det får – problemet borde bli antingen att hunden lär sig att inte svänga på bb, och/eller att det blir en flick till 6 (hunden börjar svänga på bakombytet och får vinkla ut för att ta sig till 6:an).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.