Jag har fyllt på lite här och var från originalinlägget, jag satt i möte när jag skrev så det blev inte så fylligt. Inte helt lätt att skriva med en hand upptäckte jag..

Så här har jag uppfattat bakombyten enligt Greg. Feel free att korrigera.

1. Ingen armsignal utan själva signalen är korsandet av hundens väg.

2. Man skall  kunna trycka på rätt bra på hunden/linjen, det i sig borde bli en signal för sväng (?).

3. Idealt sker bakombytet på diagonalen.

Lite terminologi

När jag säger flick menar jag när hunden viker åt fel håll i förhållande till förarens riktning. Det finns många flickar som är mer subtila än den jag visar på bilden nedan, där det är rätt svårt att uppfatta vad som händer om man inte riktigt har koll på det här med flick och bakombyten.

klassiskflick.jpg

 

Och bakombyten med pull and flick är när föraren drar hunden från linjen och sedan kastar tillbaka den, därefter gör ett bakombyte. Detta är väl själva ‘moderrörelsen’ till flick, vilket fall upplever jag det som så.

pullandflick.jpg

 

bakombyte.jpg

Som jag uppfattat så skall det ideala bakombytet se ungefär som bilden ovan, på diagonalen. Principen är lika även om bytena är på en tightare linje. Det är fortfarande korsandet av diagonalen som är signalen att svänga och det gäller att våga att dels släppa fram hunden men även vara offensiv och våga trycka på hunden så att man kan byta tätt bakom. Greg trycker ju inte på linjen i andra situationer än när ett bakombyte ska ske så det borde vara en signal för hunden.

bakombyte2.jpg

Om man följer Greg-systemet är det viktigt att inte hamna för långt fram när man planerar bakombytet, som jag har uppfattat det. Hamnar man långt fram så hamnar man dels i positional cue för att svänga grönt (enligt bild nedan) och man vill inte att hunden ens skall fundera på att det skall bli ett bakombyte i denna situation då det antingen kommer att sakta ned hunden eller möjligen göra att hunden gör vida svängar på grund av osäkerhet. Positional cue är något som jag tror generellt har blivit mer och mer viktigt inom Greg-system, jag tyckte själv att det var både väldigt trögt att förstå i början (har fortfarande inte helt grepp) men börjar mer och mer få lite pejl på det och se att det faktiskt fungerar riktigt bra. Just detta med att inte komma för långt fram i bakombytena är det som jag tycker är svårast, framför allt nu när positional cue och deceleration börjar fungera bättre. Problemet är att man helt enkelt blir rätt ‘rökt’ när man hamnar för långt fram och ändå måste göra ett bakombyte. För mig är det mycket en fråga om att jag saknar känslan för bakombytet och vill gärna springa på för egentligen är det inte speciellt komplicerat…

pq.jpg

Ett sent/nära bakombyte signalerar inte hur snäv svängen efter är, sent/snävt bakombyte gör man för att ens linje är sådan. För att signalera hur brant svängen efter är använder sig Greg av andra signaler som deceleration/acceleration, handlerns väg till exempel.

efter.jpg

 

Några märkligheter?

9 svar

  1. Hej! Det ska bli spännande på kursen i december att höra om Greg själv kan förklara det lika bra som du!!! Nancy

  2. Tack för en intressant diskussion! Fick lite att tänka på och det är ju alltid kul! Du är väldigt tydlig och duktig på att förklara!

  3. Tack!
    Det känns ju fel att tänka på hur synd det är om MIG, när det egentligen är mest synd om Aska. Men det bara suger liksom.

  4. nu har jag lärt mig lite om den nya handlingstermologin, tack! med risk för att göra om kommentarsrutan till en önskelista så kanske du kunde skriva ett lexikon för oss som just nu känner att man inte hänger med på termer, om du har tid och lust alltså. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.