I lördags dammade jag springa-bana-kunskaperna och det gick väl sisådär måste jag erkänna. Eller bitvis gick det bra  men i vissa bitar flööööt han bara iväg. Ugh, att det skall vara så svårt att få ihop allt då.

Banan vi sprang var den bana som Greg sprang med Encore i Florida. Vi fick som sagt inte ihop det lika tjusigt.

Här är mina val: Inkallning från 2, bakombyten 3 till 6, testade både bakombyte 7-10 och framförbyte 7-8 och bakombyten 8-10. Framförbyte 12 till 13, pull through 13 till 14. Serpentin 16 till 18…..

Bakombytessekvensen 3-6 gick väldigt bra och vägen ned till 10. Men mellan 10 till 11 flöt han ut på 19 och 2 och det känns svårt att få kläm på varför. Likadant så drog han väldigt från 15 mot 7 – tunnel. Vid hinder 15 så kanske jag var lite sen, upprepade gånger, med att vrida om axlarna samt att jag fick en känsla av att Tux tog ett väldigt tidigt beslut om vilken linje det var. Banne mig inte lätt det här med agility ibland.

Byggde banan igen igår, byggde den väldigt noga. Sprang med Tux och fick psykbryt. Inte nog med att det är en bana som inte är helt lätt för oss från början så drar hunden som en jäkla idiot på ALLT. Jag har kört fartcirklar ett par gånger för att träna honom i skillnaden mellan att dra framåt och svänga tight. Kontentan för Tux blev nog dra framåt och ta allt i din väg . No more fartcirklar…

Vilket fall som helst så är serp  på 5 out of the question för mig. Däremot testade vi serpentin på 8. Det är väldigt svårt att utvärdera OM det hade fungerat för vi hade sprungit banan några gånger då och hundarna vet att de skall dra på framåt från tunnel. Om banan skall vara helt riktig så är det dessutom ett vinglöst hinder som 7 vilket gör det ännu lättare att bryta in. Men kan man släppa rejält på 7:an så blev linjen och svängen hela vägen ned till 11 riktigt bra. Annars måste jag göra bakombyten hela vägen och svängen 10 till 11 blir kass…Jag och Tux hade vilket fall VM i kass agility och i morse vaknade jag med Gregs röst i huvudet….patience, patience….

Apropå amerikanska banor, här är en snookersbana.

Man skall börja med att ta något av nummer 1 hindren, därefter skall man ta något av 3, 5 eller 7 (a, b och c fast man får börja på vilket som). Därefter måste man ta ett annat nummer 1 hinder och 3, 5 eller 7 och därefter det sista nummer 1 för att sedan springa banan som den är numrerad. För att göra saken mer komplicerad så ger 3, 5 och 7 olika poäng så det gäller att vara lite strategisk. Om hunden river 3, 5 eller 7 så får man inte poängen som hunden skulle ha fått om den klarade det. Om hunden river eller vägrar på något av nummer 1 så måste man ta en annan nummer 1 innan går vidare….Eller något i den stilen. Rörigt men blev lite mer logiskt när man tittade på det. Dock förstod jag inte charmen med det.

Idag har jag kört en kort stunds fat camp och lite olika inkallningsövningar. Bland annat de inkallningarna som Fanny  beskriver i sin blogg. Vi passade på att fila vidare lite på bakombyten. Morgonen började dock så här!

Ett svar

 1. Mari:
  Körde du alla bakombyten för att du ville träna på dem? Eller var det för att det var det bästa sätt att handla banan på? Jag frågar för att det är ju inte alltid att det man tycker verkar funka på papper faktiskt funkar i verkligheten. Jag tycker till exempel att fyran ser lämplig ut att serpentina… Likaså åttan. Att däremot få till bakombytet mellan fyran och femman ser assvårt ut. Iallafall för nån med så lite is i magen som jag.

  Mari:
  Eller så kanske det är ännu smartare att serpentina femman. Nåja…

  Mette:
  Hur kommer du upp till 5 då utan att antingen flicka eller göra framförbyte på rak linje?

  Maria:
  Jag skulle också serpentina femman och åttan. Ffbyte 12-13, serpentina 17. Men efter att ha läst om Mettes tränande av bakombytes-timing så antar jag att det är därför alla bb i starten. Eller??

  Mari:
  Det har du rätt i, Mette. Mellan tre och fyra ska man inte göra framförbyte. Tänkte inte på det… Att serpentina fyran, då?

  Mette:
  Ja, om du är grymt snabb, du skall ju inte bara hinna till 4:an utan nästan förbi för att inte riskera flick till 5….

  Fanny:
  Mari: Men om man inte kan gora ett framforbyte mellan tre och fyra sa ar val serpentin 4 utesluten? Da faller ju hela serpentinkonceptet (fb pa bada sidor av mittenhindret)

  Mari:
  Visserligen. Det där med framförbyten både före och efter i teorin betyder förstås att bytena inte ens i teorin ska göras på raksträckor. Skit också. Det blir till att träna på ruggigt kniviga bakombyten alltså. 😉

  Mette:
  Fast det behöver inte vara två ffbyten i serpentin, det är ju ändrat till höger, vänstersväng. Jag tror att Greg sa att man kunde serpentina 4:an typ teoretiskt men han skulle aldrig chansa. Vidare så kan man väl säga att han har ändrat att man verkligen skall vara i serpentinposition, annars är det bakombyten som gäller. Det vill säga ingen halvmesyr eller vilda chansingar för att det försvagar positional cue för serpentinpositionen och flickrisken. Ja, kanske något mer som jag inte kommer ihåg.

  Mette:
  Problemet med serp på 8 är att 7 står väldigt lånt ut från tunnelingång så viker hunden det minsta in mot banan så kommer du i en solklar flick situation för att få in hunden.

  Det bara att inse Greg är numera bakombytarkungen…e ller så har han varit det och vi har missat det.

  Mari:
  Jösses. Jag hänger inte med längre, trots att jag såg dvd:n så sent som i lördags. Vad innebär definitionsändringen till höger-/vänstersväng?

  Mette:
  Den är med på DVDn har jag bestämt för mig. Den innebär väl bara att det just inte måste vara två framförbyten för att man skall få göra serp, kan vara två bakombyten oxå..hahah

  Jag tycker helt underbart att alla lutar sig tillbaka och tycker de kan allt som Greg säger på DVD tills jag kommer och rör till det..Folk kanske inte borde läsa här. *s*

  Mari:
  Jodå. Fast jag ska nog vänta med vindrickandet till efteråt, när jag ser om dvd:n. 😉

  Mette:
  Var det en klunk för varje gång han sa positional cue (eller nått i den stilen)?

  Mari:
  Typ, ja.

  Maria:
  Jag vet att jag inte är snabb och tror väl att jag faller på det, MEN… Borde det inte gå att göra LOP till bortre hinderstödet på 3 och serpentina femman? Hinner man inte dit utan det blir flick till 6?

  Mette:
  Det blir en flick till 4! Din hund borde landa mot 7 om den förstår positional cue och så flickar du ut den till 4.

  Om hunden inte förstår positional cue och blir vid mellan 2 och 3 så funkar det bra att göra så men då har man som sagt ett annat problem…

  Fia:
  Hej! JAg har inga kommentarer om din agilitybana i bloggen, för det kan jag inget om Däremot så var det väldigt fina bildar från USA! Och bra inlägg om kelpierasen… Skicka in det till Bladet! Jag har skickat också med anledning av tidigare debatt…

  Maria:
  Förhoppningsvis så förstår hon PQ men jag trodde att jag kunde hinna fram och visa med min rörelse att hon ska ut på 4:an så det inte blir ngn flick. Men antagligen hinner jag väl inte. Måste prövas i alla fall

  Mette:
  Jo, så kan väl säkert göra och klara av det. Greg valde bort det alternativet och om jag minns rätt så var det för att man måste ligga så långt fram för att det inte skall bli flick till 4.

  Men det är ju trots allt individuellt.

  Mija:
  Nu ska jag ställa en rörig fråga…

  OM det varit så på den första skissen att hunden skulle ta hinder 10 till 3 till 2 BAKIFRÅN… (Bara för att slippa rita en egen bild…) då skulle det ju vara en serpentin som blir en snurr i liksom. Förstår du hur jag menar? Kommentar?

  Mija igen:
  Jag menar alltså ta: 10 bakifrån, sedan 3 bakifrån och sedan 2 bakifrån.

  Mija igen…:
  Frågan är alltså får man snurra i serpentiner?

  Mette:
  Jo, det är nog serpentin. Det är väl många saker som är serpentin på denna bana men som av skilda skäl kanske i slutändan inte är den lämpligaste handlingsvalet. Om man skall lyssna på Greg…

  Det skall kanske sägas att den som gjort banan är väldigt duktig på Gregs system och tränar för Greg….

  Mija byter ämne::
  Serpentin på åttan är väl inget alternativ för att det inte krävs något sidbyte i den svängen till att börja med… det vinklar ju tillbaka senare. Eller saknar det plötsligt betydelse?

  Mija igen…:
  Mette – är det du skriver ovan ett svar till mig? *förvirrad*

  Mette:
  Ja, det var väl delvis ett svar till dig och lite annan information..

  Jag är inte riktigt med vad det gäller sidbyte, det blir väl aldrig sidbyte i serpentin?

  Mija:
  Nä, det är det jag inte tycker heller… MEN det blir det ju fan för om jag gör serpentin där. Det blir ju på högra stödet av 3:an bakifrån serp.pos. Och därefter är jag tvungen att vända mig om 180 grader för att visa på 2:an bakifrån.

  Och då har jag snurrat och dessutom har jag INTE bytt arm… *gah*

  Mette:
  Jag är INTE med alls…har nog missuppfattat!

  Mija:
  Ja, jag anade att jag skulle ställa till det… Jag använder alltså bara din skiss för att beskriva ett generellt problem jag inte fattar… Men om vi säger att hindren står:

  – –
  I
  Mija:
  Nä, för det funkar inte med mellanslagen…

  I
  …__

  Bortse från punkterna.

  Gah:
  Jag ska skriva en blogg…

  Mette:
  Ja gör det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.