Idag kom min Hit it board från Clean Run. Orsaken till att jag har fått vänta är att jag även skulle även få en DVD från VM. Det är nämligen några av mina bilder från Hamar som på omslaget, eller rättare sagt alla bilderna på framsidan är mina. Som delar av betalningen valde jag att plocka ut en Hit it board men den skickades inte förrän de hade fått DVDn som jag givetvis oxå ville ha. Nu skall jag bara komma på vad jag skall ha den till oxå . Eller rättare sagt hur jag skall använda den. Tanken är att träna uppfarterna men jag vet inte riktigt än hur jag skall göra. Jag vill ovillkorligen inte stanna honom då jag tycker att det är på tok för slitsamt, dessutom tycker jag att det är supertråkigt.

Uppfarter är så booooooooring!

Jag skulle dessutom vilja fastställa hur ofta Tux missar kontaktfältet. En tanke jag hade var att ha hit it boarden där bara för att kunna höra om han missar men har kommit på att det var inte jordens mest intelligenta plan eftersom jag kanske förstör det jag senare vill lära in. Jag antar att det smartaste är att sätta en filmkamera och filma en himla massa av uppfarterna i olika situationer för att se dels om han missar, hur ofta han missar och om det kanske finns något mönster. Det känns som ett stort projekt för mig! Egentligen borde man filma sig själv oftare så det kanske är dax att ta tag i det nu. Jag har både kamera och stativ så egentligen är det bara att mota bort herr latmask och försöka lägg in det som en rutin både i agility och lydnad.

Sedan katastrofen i Danmark har jag inte tränat lydnad. Mitt självförtroende fick sig en rejäl törn och det var knappast så att jag tyckte att vi speciellt bra innan. Men planen är vilket fall att jag skall försöka utnyttja alla belysta platser häromkring vilket faktiskt är rätt många nu när jag har börjat kolla runt. Sedan skall jag försöka få till två turer upp på bästkusten (för så heter det väl) och se om jag kanske kan få lite råd och tips. Himla tråkigt men jag har faktiskt inte hittat någon som man kan träna för här nere. Någon som har något tips om någon duktig lydnadsinstruktör i Skåneland?

I måndags tränade vi vilket fall agility, körde en öppen bana med långt mellan hindren så både jag hundarna fick springa på. Det var riktigt härligt, kände att det är alldeles för sällan jag springer den typen av banor. Det är mycket fokuserande på tekniskt svåra saker och så fokuserar jag mycket på att få styr på Tux svängar. Igår fick jag med mig Robert ut på milen .

På lördag kursar vi för Vappu, hoppteknik. På söndagkväll åker Robert och jag till Sydafrika. Det har varit en himla massa fixande med alla resor. Bokande av bilar, bokande av hotellrum i Florida (jan), internationellt körkort, fixande med saker till hundarna, försöka läsa på vad man inte får missa. Nästan ett heltidsarbete att förbereda sig. Just nu försöker jag föreställa mig hur varmt det är i Sydafrika och vilka kläder jag skall ha på mig men det enda jag kan tänka på är typ kängor, varm jacka, tjocka tröjor. Det är lite svårt att föreställa sig sol och värme just nu när de är så gråmulet utanför.

Sedan kan jag tipsa om att det ligger en ny Årets Agilityhund på AGIFs sida. I nuläget finns årets sista tävling inte med på AGIFs sida vilket innebär att den tävlingen inte kommer räknas om inte resultaten publiceras på AGIFs sida. Jag kommer inte ligga på för att tävlingen kommer publiceras där av den enkla anledning att jag inte är hemma.

Agilitysocialist – jag skrev en replik som jag aldrig har publicerat då den var så vass att den bäst passar någonstans där enbart jag har tillträde men den var rolig att skriva. Vilket fall så funderade jag på vem som skall få hålla på med agility, vilka raser skall ha möjlighet att ta sig till klass 3 och dylika saker. Då stod det klart för mig att jag verkligen inte tycker att det är rätt att man skall snäva ned agilityn som helhet eller klass 3 till något där endast eliten premieras. Lite agilitysocialism helt enkelt…

Svar till eva-marie: Så länge hunden och ägaren tycker att det är skoj tycker jag att man skall kunna få vara med och få resultat som inte trycker ned dom i skorna. Om vi inte enbart ser till vårt eget bästa eller det som är mest statusfyllt för oss, dvs peta ut de hundar vi inte tycker duger till ur klass 3 genom att se till att de inte har en chans att någonsin nolla ett lopp och istället tittar på hundarnas bästa. Då är den klar fördel för hundarna att fler väljer att träna och tävla, dvs aktivera sina hundar än att de avstår för att en gren enbart till för några få utvalda. De som elitsatsar påverkar inte av detta på något negativt sätt, eller?

När det gäller hästar så har man väldigt många fler klasser, bedömningar mm mm vilket gör att de allra flesta faktiskt kan konkurrera. Inom hästsporten har man en enorm bredd! Det är inte enbart frågan om att ha hästen som är snabbast, utan ibland är det frågan om att ha den häst som tekniskt sett är grym eller den häst som har bäst hoppkapacitet eller den häst som kombinerar både kapacitet, mot och uthållighet (fälttävlan) eller den ryttare som rider tekniskt sett allra bäst. Ja, kan fortsätta för efter att varit djupt involverad hela liv mitt liv i hästsporten så kan jag rada upp väldigt många exempel. Jag har väldigt många gåner hävdat att vi bör snegla mot ridsporten på många punkter.

Inom hästsporten finns det ett väldigt bra exempel på bredd och smal sport. Om vi tittar på trav och galopp och undersöker hur vi konkurrerar i dessa grenar. Trav är en folksport i Sverige och vi har sedan länge haft många travare som konkurrerar internationellt. Kort och gott kan man säga att Sverige är ett världsnamn inom travet. Galoppen då, Sverige har inte en enda galopphäst av rang. Galoppsporten är väldigt smal, väldigt få personer som är insatta och har inte alls den folkliga förankring som travet har. Jag är väldigt övertygad om att för att få en bra elit som dessutom skall kunna helt eller delvis försörja sig på sin sport måste man ha en bredd.

Det är mycket möjligt att vi måste se över vilka klasser vi skall ha inom agilityn i framtiden för att alla som vill skall kunna vara med och ha roligt med sina hundar. Men i dagens läge är vi inte där och idag skrämmer vi bort personer från agilityn och jag kan inte se hur det utvecklar sporten och på vilket sätt det är bra för sporten. En stilla fråga kan vara vem skall eliten hålla kurs för om folk inte känner sig välkomna inom sporten eller känner att det inte är någon idé när hunden omöjligt kan nå referenstiden? Vem skall hjälpa till som funktionär när du skall tävla Eva-Marie?

Så låt mig höra dina argument för att alla inte skall hålla på med agility?

Ett svar

 1. Martina:
  Fräckt med bilder på framsidan av Clen Run DVD
  catrin o härja:
  Mette, om jag inte missminner mig finns det en jätteduktig lydnadsmänniska i Köpenhamnområdet- tror att Vappu kört lydnad för hene, iaf vet jag att hon pratade om ngn duktig människa där- kan kanske vara värt att kolla ?
  O jag tycker iaf att ni är jätteduktiga tillsammans både i lydnad o agiity. Håller tummarna för att ni kommer ur er formsvacka gällande lydnaden. Trevlig resa hoppas jag att ni får Själv är jag en aning mätt på både sool o Värme. Hälsa till Vappu från mig på lördag!
  eva marie:
  kul med bilder på omslaget!!

  håller med dig, agility ska vara för många. dock inte alla… finns vissa raser (iaf individer inom raserna) som jag anser inte skall in på en ag.bana, och det är för deras egen skull… en lite fundering, är du hästsportssocialist (ta inte frågan allt för allvarligt )
  Mari:
  Vilken bra slogan. Den köper jag direkt. 😉
  Ida:
  Ser fram emot många härliga bilder från Sydafrika! Så man får drömma lite här hemma sen…
  Ida:
  Tack! Tycker också att den blev riktigt fin.
  Ha en toppenjul i Sydafrika! Och som sagt så hoppas jag på lite bilder när ni kommer hem igen…
  Åsa:
  Jag håller med dig Mette i ditt resonemang kring att alla raser ska kunna träna och tävla. Ma inser ändå siona begränsningar trots att man klarar idealtiden (från en som vet) men det är roligt att just få klara normtiden och känna till att man duger. Det är ingen rolig känsla att hunden och föraren verkligen gör allt de kan utifrån deras kapacitet och ändå inte når upp till normen! Vad ger det för signaler?!

  FRAM FRAM för AGILITY FÖR ALLA!
  Petra,Bonnie,Lira:
  Hoppas ni får en toppenresa!
  Martina:
  Agilitysocialist – javisst!

  Jag tror stenhårt på att satsa på bredden, som sagt vem ska ordna tävlingar för den sk eliten om det inte finns en massa tävlande!?!?!?

  Mycket tänkvärd parallell du drar till galopp och trav. Jag tror faktiskt inte någon tjänar på att skapa så hårda regler så folk ledsnar på sporten, har väldigt svårt att se den stora vinsten med stenhårda referenstider t ex. Visst det blir mindre tävlande i klass 3, men är det en vinst egentligen i det långa loppet? Det tror inte jag. Inte så länge vi har det system vi har i alla fall (men det är kanske där man ska lägga lite krut istället, think outside the box)
  eva marie:
  oj! du tog det på allvar iaf! synd… ibl kanske man bara läser det man vill läsa.. hinner tyvärr inte läsa allt, men synd att du missförstod mig så radikalt em

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.