Tux var på hugget idag, oxå bör jag nog tillägga. Ja, vad skall man säga. Jag vill tävla en inomhustävling i Danmark senare i vinter och för att förbereda mig har jag anmält mig till några lydnadstävlingar i Sverige. Som träning och för att kolla hur vi ligger till. Så även om det var en domare som jag vet inte är så himla rolig att köra för då hon är mer än extremt snål med poängen anmälde jag för träningens skull. När jag kom och anmälde mig hade ingen i elit dykt upp, i sista minut kom en person till. För någon helg sedan var det typ överfullt i elit och idag 2 ynka tävlande. Arrangören tyckte det var himla konsigt men jag är rätt säker på att det berodde på domaren. Nu var det inte så illa men om man är ute efter tex SM-poäng så är det verkligen inte den lättaste domaren att få det för.

Jag visste inte riktigt, som vanligt då, hur jag skulle göra innan själva tävlingen på morgonen. Tux har varit mycket taggad på träning och jag vet att han blir etter värre på tävling. Men eftersom det var ett tag sedan vi körde var jag lite osäker på om jag skulle typ köra ett ganska ordentligt pass innan tävlingen eller om jag bara skulle värma innan start. Nu blev det senare.

Sittande gick fint, platsliggningen fick jag 1,5 poängsavdrag för DK på läggande. Det var en sådan där sak som är svårt att säga varför, om han inte riktigt hörde mig eller om han tänkte på annat. Jag tror det senare för jag körde lite fotgående mellan sittande och platsliggning och jag tror att han var väldigt inställd på att vi skulle fortsätta med det. Vilket fall så bekymrar det mig inte.

Efter platsliggningen startade som som 2 då jag värmde i princip hela tiden första ekipaget var inne och han var så taggad. Dessutom hoppade han in på agilitybanan över ett rätt högt staket och så hoppade han hinder där på egen hand.

Nu kommer jag inte ihåg poängen och lappen ligger nere i bilen. Men så här gick det:

Friaföljet var egentligen riktigt, riktigt fint, jag kunde inte själv se/känna att vi hade någon tappt eller något annan någonstans. Men, vid stegförflyttningar och vändningar lät Tux oooiiiee, ooooiiiieee. Han gillar vändningar och stegförflyttningar så ibland kan han humma lite men idag var det högre och tydligare små glädje yttringar. Inte så att det hördes utanför plan men ändå tydligt när man vara nära.

Dumrutan/gå-runt-rutan, här gjorde han en konstig sak. Ställande var helt okej, i sättande tror jag att flyttade lite på framtassarna men här är han lite osäker än så det var väl som det kan vara på träning och sedan läggande då. Jag tyckte att la sig dunk i backen men när jag kommer på motsatt sida så sitter han upp. Vet faktiskt inte vad som hände, läggande har typ aldrig missat. Märkligt…

Inkallningen, ställandet var okej enligt vår standard men till läggandet la han in väl många steg.

Rutan klantade jag mig lite, glömde att jag faktiskt tävlade. Tux sprang ut och ställde sig med framtassarna på bakre linjen och sedan gick han fram och korrigerade sig. Jag tyckte då att han kunde gått och väl ställa sig på korrekt ställe och backade honom och dessutom tryckte jag in ett bra…Fick förstås avdrag för förmånga kommandon. Att han sprang och ställde sig så långt bak får jag nog ta på mig, jag har tränat på rutor med låååångt mellan kon och rutan. Får komma ihåg att variera avståndet lite det varierar faktiskt på tävling.

När vi sedan skulle  förflytta oss till utgångspunkten igen så blev det lite förflyttningar  mer eller mindre på stället och då tyckte Tux att man var bara tvungen att oooiiieeeaaa lite till. Det gillade inte domaren och tog fram det gula kortet.

På dirigeringsapporteringen så skrämde han mig genom att göra en liten gir mot mitten apporten för att sedan ändra sig. Jag sa vänster apport igen fast då hade han redan girat tillbaka, helt onödigt med andra ord. Sedan gjorde han något konstigt för han bara släppte apporten vid mina fötter, han tog upp den själv men ändå konstigt när det är något som inte förvänstar sig.

Metallen, oooiiiiaaade han med ett litet glädjeskall innan gripandet. Jag fått de där skallen på träning senaste veckan och försökt att få bort dom. Jag är rätt säker på varför de har uppkommit. Jag har tränat en hel del med den norska metallapporten som Tux har tyckt var lite jobbig och därför har jag belönat den mycket och med boll. När vi sedan gick tillbaka till den vanliga metallen så tog han liksom med sig en hel del vi taggat upp på norskapporten så nu är den vanliga metallen typ hur jäkla häftig som helst.

På vittringen så sprang han ut till konen som stod bredvid vittringsapporterna, dessutom pep han lite när vi vände tillbaka mot apporterna. Jag brukar ta med honom runt för han har jättesvårt att sitta kvar när jag vänder mig, som sagt han gillar vändningar på stället. Jag fick ta till ett DK och då gick han ut till apporterna och tog rätt apport.

Fjärren började väldigt bra fram till näst sista skiftet där jag får ta till DK och då går han även fram en bit. Här blev han klart osäker, vet inte riktigt varför. Fram till dess var jag mycket nöjd med skiftena och tyckte han gjorde dom helt ok.

Ett andra pris på 235 poäng, med den skriftliga kommentaren gult kort ljudande mellan moment.

Svårt att veta hur stora problem vi har, han var så himla taggad. Kanske berodde på att det var länge sedan vi tävlade?

Några saker funderar jag på:

* Nu försökte jag lugna honom mellan momenten, började redan mellan platssittning och plattsliggning. Jag vet inte hur lugnande det är för Tux dock, det kanske är bättre att han får hoppa och skutta och att jag bara säger fot när vi kommer till utgångspositionen. Jag tänker att skuttandet är lite utladdande för honom, fast det kan ju tagga honom ännu mer. Jag vet helt enkelt inte..Idag hade jag honom fot och så försökte jag klappa honom lite lugnt. Kanske skall jag testa att ge honom fri signal så han kan få studsa av sig.

* Jag har fått lite avdrag för DK som är omedvetna från min sida, detta måste jag tänka på. Känns som en typisk grej man kanske lägger sig till med när man tränar själv.

* Jag är säker på att själva ljudandet inte beror på osäkerhet, han gör det mest i moment som han gillar och gör inte fel när han ljudar. Däremot har han faktiskt varit osäkrare både på gå runt rutan och dirigeringsapporteringen sista veckan och jag fattar inte varför. Han har gjort konstiga saker på träning fast båda momenten tidigare har varit stabila till mycket stabila. I gå runt rutan så har han ibland kunnat flytta någon framtass i sittandet och någon gång ibland i ställandet fast det har varit rätt sällan, igår när jag tränade så gick han helt plötsligt iväg efter att han hade ställt sig. Inte mot mig utan han bara åt ett annat håll som om han var fri att göra vad som helst, inte speciellt osäkert utan typ bara gick. Det var konstigt..Likadant har han gjort lite märkliga saker i dirigeringsapporteringen som sedan länge varit grymt säker. Jag känner mig osäker på varför.

Att han är väldigt het på tävling och stadgan inte är helt 100 %ig har varit ett problem sedan vi började. Stadgan är väl säkert beroende av min inkompetens som tränare, jag tror och hoppas dock att han taggar ned lite nu om jag tävlar honom lite fler gånger innan Danmark. Jag missar en tävling om jag åker till Isle of Man så jag skall försöka anmäla till en tävling till den 2 december.

Jag tror också att jag måste se över mina belöningar igen. Jag har nog belönat mycket med boll, tex metallapport. Kanske oxå begära lite mer jobb av honom innan han får belöning. Det tycker jag är sååååå svårt, det är ju så kul med en glad hund. Man blir på så bra humör efter en lång arbetsdag, det är nästan som om de där belöningarna är lika mycket belöningar för mig.

För den delen sa domaren att jag har en fantastisk hund men jag borde skära av stämbanden på honom

Ja, man kunde både ha varit gladare och nöjdare efter tävlingen men det är ju bara att bita ihop. Det kunde ha varit värre….jag kunde ju ha fått rött kort. suckar, tungt och tar en promenad med hundarna istället.
Dagens Bush: “You know, when you give a man more money in his pocket — in this case, a woman more money in her pocket to expand a business, it — they build new buildings. And when somebody builds a new building somebody has got to come and build the building. And when the building expanded it prevented additional opportunities for people to work.” –George W. Bush, Lancaster, Pa., Oct. 3, 2007

Ett svar

 1. Mari:
  Lite nyfiken bara. Hur mycket skällde han mellan momenten med tanke på att du fick en varning? Får ett gult kort nån form av konsekvens? Eller går det ut på att om man får flera gula kort under samma tävling så resulterar det i rött kort?
  Mette:
  Han skällde INGET, enda gången han skällde till och det var inte ens speciellt högt var innan metallapporten. Han lät oooiiieeee mellan momenten när jag klappade honom eller när vi skulle göra oss redo för nästa moment, om jag typ var tvungen att justera honom. Jag är som sagt tveksam till att de som var utanför plan ens hörde att han lät.

  Det gula kortet är en varning, om hunden forsätter att låta så får man rött kort. Nu kunde jag inte göra så mycket åt min glada hund, dämpa honom fanns bara inte. Jag fattar inte poängen egentligen. Mer än att jag vid ett SM såg en person som mellan varje moment drog upp sin hund ngt så förbannat att den skällde. Det var förstås störigt för omgivningen och kanske så lydnadsmässigt. Där hade varit en poäng men för min del vet jag inte riktigt vad det gula kortet har för syfte…..

  Nu måste jag igen påtala domaren ÄR känd för att vara mkt hård så jag tror inte folk behöver oroa sig. Jag menar uttalandet om att skära av stämbanden är rätt hårt tycker jag, så mkt ljudade han inte….
  Pia:
  Ja, dom är ju inte några robotar….härligt ändå att ha en glad hund även om dom kunde få vara liiiite mindre glada ibland
  Mija:
  Det där med gula korten låter helvrickat tycker jag.
  Petra & Lira:
  Låter som den kvinnliga domaren vi hade på vår LK1debut… hon hade fällt en hel del taskiga kommentarer till andra där då… Rött kort fick min träningskompis för ett tag sen, vilket antiklimax… men han fick ett “frispel” och skällde som en överladdad softis kan… Det är svårt det där med ljud, man spelar ju hela tiden på gränsen liksom… små pass ofta kanske taggar ner nåt snäpp? Lycka till på nästa tävling iaf!
  Mette:
  Nu sa hon ju faktiskt inget elakt om Tux men väl en drastisk åtgärd för något som inte ens vet om det är ett problem…
  Martina:
  Jag har ingen som helst förståelse för de nya reglerna med gult och rött kort för ljudande. Tycker det räckte bra nog med poängavdrag för det.

  Gärna utvisning om hunden eller föraren beter sig illa (föraren är elak mot sin hund eller hunden aggressiv) men inte för ljudande.

  Även om det var tänkt att det skulle vara utvisning för okontrollerat hysteriskt skällande så är det ju helt självklart att paragrafdomare kommer att tolka det som att hunden ska vara absolut knäpptyst annars ska den av plan, alldeles oavsett hur bra den är för övrigt, trist.
  Mari:
  Håller helt med Martina. Som jag ser det är de där korten bara ännu ett sätt att göra den redan så strikta lydnaden ännu stelare och hundarna ännu mer robotlika. Mycket onödigt. Och definitivt sånt som får mig att tappa sugen helt. Tur att det finns andra hundsporter.
  Martina:
  Ja man förstår att det är så enormt stort intresse för rallylydnad, fast själv håller jag mig till agility
  Jenny:
  Det där med gula/röda kort är helkorkat. Visst en del hundar låter för att dom stressar, en del är bara sååå glada. Varför ta bort glädjen? Det känns nästan “bra” att inte vara i elit så man slipper ev. kort.
  Mette:
  Ja, man undrar som sagt vilken tanken var kring det gula kortet. Det enda logiska jag kan tänka mig är få bort sådana som tex utnyttjar att det inte finns någon helhet i elit och drar igång hunden supermycket mellan momenten eller då hunden de facto stör.

  Återigen hamnar man i den situationen att man känner att man borde agera men vet inte riktigt hur.
  Martina:
  Tycker det hade varit bättre att införa helhetsintryck betyg i eliten än dessa tråkiga gula och röda kort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.