På VM gjordes det kontrollmätning av medium- och smallhundar. Och det är väl bra, men jag funderar på om man verkligen kan göra det?

Vi har precis till vår tävling (imorgon) fått reda på att vår danska domare inte är betrodd att utföra mätning av hundarna.  Orsaken som jag har fattat det är att vi vet inte vart danskarna mäter mankhöjden och därmed kan det bli fel. Det hela beror som sagt en hel del på hundens exteriör men i specifika fall är det förstås helt avgörande vart man mäter.

Är detta inte reglerat i de internationella reglerna? För om inte, hur kan man då göra en kontrollmätning? Gäller värdlandets mätpunkt eller hemmalandets mätpunkt? Märkligt tycker jag att det är. För om det finns internationella regler om var den exakta mätpunkten är så finns det ju ingen anledning till att en dansk domare inte skall få mäta svenska hundar, kan man tycka.

Som jag skrev innan tycker jag hela den här grejjen med att de lägger sig startrutiner med mera är rätt dum. För det första var det så uppenbart orättvist att Sylvia Trkman med lagkompisar blev diskade för godis i målfållan med Storbritannien kunde ta lagbrons då Greg kampade som en tokig med sin hund i starten. Nu tycker jag inte att Greg gjorde fel utan tvärtom, han satte sin hund i första rummet och gjorde det som var bäst för hunden. Sylvia gjorde väl på sitt sätt detsamma samtidigt som hon ville heja på sina lagkamrater. Enbart den ena blev diskad, kan inte tycka att det var speciellt rättvist.

Vidare blir det lite konstigt när man sätter speciella regler på ett VM. Vad spelar det för roll om folk inte få trycka ned sina hundar på VM när det gör det de andra 364 dagarna. Jag tycker att man skall få ‘kasta’ tillbaka sin hund i starten, ta den i nackskinnet för att kunna dra av halsbandet utan att dra av huvudet på hunden, jag tycker att man skall kunna ge godis i målfållan till hunden, kampa i starten. Jag tycket att det är rätt uppenbart när folk går över gränsen och försöker trycka till sin hund och kring det bör det finnas tydliga regler. Dessa regler skall gälla på ALLA tävlingar. Jag förstår absolut arrangörernas tanke, det jag hugger på är att det inte redan finns regler som reglerar det man vill komma åt redan nu.

Jag kanske har fel men känsla är att de internationella reglerna lämnar en hel del övrigt att önska….korrigera mig gärna om jag har fel.

Nya hinder, kombinationen och bordet
Bordet som var med på VM var aptråkigt. Det är inte svårt utan enbart tråkigt tycker jag. Det är dax att plocka bort det som hinder och plocka in nya hindertyper istället. Det finns massor av intressanta hindertyper som vi skulle kunna plocka in. Här är några exempel: vinglösa hinder, plank, trippelbarr, svinrygg (en typ av oxer som kan hoppas från bägge hållen, låg bom i fram- och bakkant och hög bom i mitten), lätt rivna bommar av naturtyp, wishing well har man i England samt smalt hinder där ekipaget verkligen måste sikta på mitten. Dessa olika hindertyper skulle utveckla agilityn, göra den mer intressant än bordet tror jag.

En annan sak, den nya kombinationen med fasta avstånd. Måste erkänna att jag tycker att den är boooooooring. Den bjuder inte på så mycket handling, den är lite så bordet, man måste liksom vänta ut tills hundarna har tagit sig igenom de tre hindren och det måste de sköta själva. Inte heller har den varit speciellt utmanande som vissa trodde innan den infördes.

Nä, nu skall jag ut i det fina höstvädret med hundarna!

Ett svar

 1. Eva:
  Hej! Angående det där med starten har jag fått följande svar: “Det var ett beslut från FCI, men inte en regelskärpning utan ett förtydligande på vad domarna/FCI inte vill se under ett mästerskap. Vi har samma i Sverige men det efterlevs inte alla gånger”
  Ingen skugga över arrangören alltså!
  Och bordet blir vi inte av med förrän tidigast 2012… trist men på nåt sätt får man väl försöka gilla läget…
  Kul med idéer om nya hindre!
  Mette:
  Okej, intressant!
  Åsa o toktassarna:
  Vad är wishing well?
  Mette:
  Det är ett hinder där själva nedre delen av hindret är som en rund brunn och sedan finns det bommar över som är rivbara och så har hindret ett tak…
  Mija:
  Det där med domaren är väll mer en skrivningssak som jag uppfattat det… Och nu står det så för att man inte tänkt bättre liksom. Inget aktivt beslut (vad jag känner till i varje fall).

  Det där med Silvia var verkligen skit!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.