Om att ha en avvikande åsikt..
Hundvärlden, agilityvärlden, denna lilla, lilla klick av galna människor på jorden är väldigt mycket tjenis och bundis. Det sociala är förstås en otroligt viktigt. Vidare bygger det mesta av det som sker på klubbar, på tävlingar och på en hel del andra platser oxå på ideella insatser. Detta gör att det ibland är svårt att framföra kritik även om det är vänligt formulerad och ack så konstruktiv. Det är som att vissa enbart vill ha ryggdunkande även de endast behöver skaka ack så lite på ytan för upptäcka att det kanske finns fog för kritiken.

Ofta tycker jag att folk eller kompisar runt omkring tar kritiken lite för personligt. Vidare är det ofta så att när någon framför en sak som kanske inte var så bra så tror folk gärna att ALLT var kasst.

Man måste kunna tala om vad man inte tycker är bra, vad man anser är felaktiga beslut, att alla banor ser likadana ut utan att folk blir putt. Om man har bra argument till varför man har tagit det beslutet så är det bara att framföra dom, har man inte det så får man kanske reflektera i om det ligger något i kritiken. Och det är faktiskt mänskligt att fela!

Ett ställe där det har varit väldigt, väldigt känsligt att framföra kritik till har varit den svenska domarkåren, agilitydomare då. Ofta refereras det till hur dåligt betalt det är och hur slitsamt det är, även om sakfrågan inte alls har med det att göra. Det har väl nästan kommit till den punkten att man inte vågar säga något för då får vi inga domare som ställer upp. Först vill jag säga att JA! Ni domare får på tok för dåligt betalt och något borde göras.

Men en sak har jag funderat på, hur framförs de tävlandes åsikter till vår domarkår? Är det AGIF som gäller då? Domare har en väldig makt över utvecklingen i agility och idag känns det som det inte riktigt finns kanal eller forum för att de tävlande skall att få föra fram sina åsikter. Istället blir det så att någon enstaka, gärna i ett lite ‘upprört’ tillstånd säger något som kanske är lite överdrivet provokativt.  En dialog behövs, inte  bara för att hitta vart domare/tävlande skiljer sig åt utan kanske även var åsikten är den samma. Och ja, jag vet att en hel del av våra domare både är tävlande och domare men jag tror ändå det vore bra med en tydligare kanal/forum för de tävlande att föra fram åsikter, påverka framtiden osv.

Vart blåser vindarna? Vi har kunnat konstatera att banorna på VM detta året och även förra året inte alls är så tekniska som många av banorna i gamla svedala. Man funderar ju lite på varför det har blivit så. En orsak som jag ser det är vi har på tok för få domare, det är banne mig inte lätt att vara fantasifull när man dömer på sjuhundraelva tävlingar. Fler domare åt agilityfolket! En annan sak, det är inte så lätt att veta vart vindarna blåser om man aldrig kommer utanför gamla svedala. Om domarna nu inte kan få mer betalt så kanske de efter trogen tjänst kan få åka iväg på välvalda tävlingar utanför Sveriges gränser för att förkovra sig eller att man faktiskt bjuder in någon lämplig person som kan ha vidareubildning.

Mer reflektion och diskussion utan sura miner!

Vår helg..
Idag har varit lata dagen för hundarna. Jag har jobbat och fikat, helt enkelt gjort annat än träna hund. Jag hade hoppats komma med på Lunds spårtävling men icke sa nicke. Igår var vi Sjöbo och tävlade inofficiellt. Ozzy har börjat med att springa förbi hinder, han har gjort det någon gång med Robert och nu gjorde han det mig oxå. Ett i vardera klassen, lite konstigt tycker jag. Tux öppnade med att köra en riktigt fin agilityrunda fram till A:et. Jag vågade släppa iväg honom långt ifrån mig och han var ändå lyhörd för mig och tog balansen väldigt självständigt. Men på A:et kunde han som vanligt inte invänta släppkommando. Jag är inte riktigt komfortabel med detta men inte riktigt hur jag skall tackla det på annat sätt än att ta av honom. Men satan i gatan vad grymt han gick innan dess och jag är riktigt nöjd med att jag vågade köra så offensivt. En annan sak som verkar ha sjunkit mer än vad jag trodde är min verbala svängsignal, körde den när han var inne i en tunnel till råga på allt en rak tunnel och han slickade verkligen kanten när han kom ut.

Hoppklassen vann vi, loppet var okej. Det var inte lika tight och fint som agilityloppet. Det berodde dock på att jag började bli trött. Jag har varit grymt förkyld sedan Norge och legat hemma med feber och jag är väl inte helt återställd än. Det innebar att jag var lite sen i handlingen och jag kunde märka en klar skillnad på Tux, jag fick genast ett eller två språng extra i svängarna. Jag fick dessutom en sak att träna på, det var en serpentin där Tux på det andra hindret kom väldigt rakt mot mig. Han läste av lite dåligt att han skulle svänga och jag var lite sen.

Hindren där o är tunnelöppning:
I  6
7
o    o   ___               ___
8                              5

Jag skulle gärna se att Tux har påbörjat vinkeln redan innan 7, det gjorde han inte går och jag vet inte om det var för att jag var sen eller om vi är lite ‘svaga’ i dessa serpentiner.

Hursom haver så känns Tux så mycket bättre att köra än han någonsin har gjort. Innan har det ofta känts lite som viljornas kamp och en rusande pansarvagn för han har velat köra på så mkt framåt. Nu är han mycket mjukare vilket gör att jag inte behöver, åtminstone just nu, kämpa så förbannat för att få honom att svänga utan istället kan jag arbeta på min placering. Det får gärna hålla i sig… Roliga banor var det i Sjöbo.

Fler klubbar borde ordna öppenklass. Ett bra sätt att tjäna pengar och där domarna kan skippa allt knölande utan istället satsa på öppna och snabba banor.

Denna kanske fler borde se, misslyckat blindbyte:

Ett svar

 1. Ninnie:
  Du har så rätt angående det där med domarna. Det vore kanon om arrangörerna satsade på variation och SBK på att fortbilda oss. Håller absolut med om att det BORDE vara högt till tak, det är inte bara banläggning och idealtider som behöver diskuteras! Grattis till segern!
  Mija:
  Det var ett skitsnyggt lopp det där hopploppet!

  Det vi försöker göra från CAS sida vad gäller domarna är att kommunicera via de regionsgrupper som skapats relativt nyligen. Om det är något du eller någon annan vill ta upp med domarna så kan ni skicka ett brev/mail till CAS (eller mig som ansvarig för regiongrupperna) och om vi tycker frågan är “vettig” så kommer vi ta upp den. (Kan inte komma på något som inte skulle vara “vettigt” men i varje fall).

  Mig får man i a f gärna kritisera, det tycker jag (faktiskt) är det mest utvecklande som domare – kritiken.

  Det man också kan kontakta CAS om är om man tycker att nolla systemet ska bort (t ex för att det ger domarna stor makt).

  Det finns mycket mer att önska vad gäller kommunikationen med/om/i domarkåren. T ex kunde man önska att domare inte skrev på upprop gällande domarkåren…

  En ny domarutbildning har ju i varje fall just startas upp och inget tyder på att vi går mot sämre tider.
  Li:
  Jag räknade inte med att komma med men tänk så fel man hade… Vad förlora pengar?? De måste väl betala tillbaka om man inte kommer med???
  Mette:
  Fast Mija, debattinlägget i Brukshunden är ju inte mot domarkåren som helhet utan mot de som sätter så snåla idealtider att man känner att det inte ens är lönt att ställa upp. Det är knappast hela domarkåren vad jag vet. Även som domare måste man kunna ta ställning för något som man tror på.
  Tommy typ domare.:
  Ja du Mette, jag kan inte annat än att hålla med.
  Fast oftast så komemr ju kritiken mot domarkåren via agilitylistan och så dras alla domare över en kam. Vilket oxå känns fel. Men jag brukar inte ta åt mig ändå

  Det där uppropet har jag nog missat totalt…. Vad var det?
  Hörde nått att det stod nått i B:H om det, men jag har inet fått det senaste nr……….SBK!!!!!
  Petra:
  Angående pg- återbetalningsavi, på Pressbyrån tar de “bara” 10 spänn när man hämtar ut där. Posten är rena rama ockerbolaget…
  Mette:
  Jahaa….det är mycket man inte vet här i världen.
  Mija:
  Alltså… Jag tar absolut inte åt mig av den där kritiken så det är inte där skon klämmer… MEN som domare tycker jag (och de domaretiska reglerna) att man först tar upp problemet i domarkåren (vilket alltså inte har skett) och därefter eventuellt går andra vägar.

  Jag har absolut inte min lojalitet främst i domarkåren men när det gäller domarfrågor är det där man för debatten först och främst.

  På det här sättet har vi ju snart pekat ut några domare… Kolla bara på detta. 3 st har skrivit under och jag och Tommy och Ninnie och säkert fler “svär oss fria” och till slut har man pekat ut några… Inte så solidariskt.
  Mette:
  Men menar du att sveriges domare inte diskuterat referenstider och banmätning? Låter synnerligen allvarligt måste jag säga.

  Vad HAR diskuterats?

  Dessutom så kan man som domare inte alltid stå för vad alla andra domare gör, det innebär att vissa kanske blir hyllade och andra kritiserade. Något annat låter helt galet i mina ögon. Varför är det så farligt att sticka ut både på ett positivt och negativt sätt. För att vara fördomsfull skulle säga att det är väldigt socialdemokratiskt.. .
  Linda Laikre:
  Jag håller helt med dig, Mette, det måste vara möjligt att diskutera frågor inom agilityn utan att det hela tiden betraktas som påhopp på en grupp eller svartmålning av enskilda personer. Som en av initiativtagarna till insändaren i Brukshunden kan jag för bloggläsarna berätta att tanken med texten var att visa på en åsikt som har bred förankring bland agilityaktiva idag (vilket bland annat framkommit på olika webbsidor där anonyma omröstningar har hållits) och som behöver tas upp till diskussion vid domarkonferensen i november. Vi valde att använda klubborganet Brukshunden. Tidningen är ju till för att ta upp olika saker som berör hundsport inom SBK så det kändes rätt naturligt. Vi ville visa på bredden av denna åsikt genom medförfattare som representerar olika ”delar” inom agilityn – elitförare, motionärer, rutinerade förare som varit med länge, mer färska förare, domare, instruktörer, förare i olika storleks- och svårighetsklasser, unga, gamla, män, kvinnor, olika hemmaklubbar, etc. Avsikten var varken att peka ut enskilda domare eller att svartlista hela kåren – utan att peka på ett problem som har dykt upp – de allt tuffare tidskraven. Vi som har skrivit under insändaren menar att dessa tidskrav hotar att utarma sporten på förartyper och hundraser och att detta är negativt för sportens utveckling – även vad gäller elitnivån. Alla, även domare, måste ha rätt att utrycka sin åsikt i olika diskussionsfora. Vi hoppas att domarkåren, C-AS och andra berörda är tillräckligt öppna och mogna för att lyssna på denna demokratiskt framförda uppmaning så att en diskussion med högt i tak kan föras angående referenstiderna på domarkonferensen i november.
  Mija:
  Mette – Såklart har vi diskuterat de frågorna men inte på ett bra tag nu (kommer ju på domarkonferensen så klart) och inte ur de aspekter som togs upp i insändaren.

  Linda – jag är helt säker på att frågan kommer upp och det lär bli intressant! Jag hade tyckt att det vore helt ok av dessa domare att skriva på om diskussionen förts i kåren först liksom.

  Däremot var det smart av er som författat (?) insändaren att visa på just bredden och det har jag inte ifrågasatt.

  Angående min politiska färg så går länken till min ovan till min arbetsplats så kan ju var och en dra sin egen slutsats…

  Å andra sidan ska jag ju snart jobba heltid för Linda (ovan) så det kanske finns hopp?
  Mija:
  Många “ovan” blev det. Det där med att “vidareutbilda sig” utomlands är ju möjligt för vem som helst som är internationell domare i a f och för oss andra också ibland. Men man kanske skulle ta och fundera på om man från centralt håll kunde hjälpa till att marknadsföra våra domare på något sätt… Då skulle det ju inte kosta några pengar heller.
  Mija… igen…:
  Med tanke på hur många som tydligen har blivit upprörda över de inlägg jag gjort i den här debatten tycker jag att det är en väldigt passande rubrik för ämnet… *asg*

  (Obs! Jag syftar inte på någon som uttalat sig men det finns ju alltid folk som tycker det är viktigt att man ska veta att folk snackar skit om en…)

  Till er som inte yttrar er offentligt – är det ok att jag också har en avvikande åsikt (håller med SKK) eller är det bara ni som får ha det?
  Åsa:
  Jag tycker nog att var och en får tycka vad dom vill oavsett om man är tävlande, domare eller både ock. Så vitt jag vet är Sverige ett land där fri åsikt gäller…
  Sofia:
  Hua vad inlägg Jag ska bli kort, gillar de misslyckade blindbytet, bilden alltså

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.