Gah, jag blev dunderförkyld på vägen tillbaka till Svedala från Hamar. Just nu känns det som det mest bestående minnet..

Hamar VMet var trevligt men stämningen var inte alls så hög som i Basel. Arrangemanget var okej, Basel var absolut snäppet vassare, tycker jag. Men å andra sidan så har norrmännen inte haft så lång tid på sig så ur den synvinkeln har de gjort ett jättejobb.

Jag hade verkligen HELT fel i min tippning, var ack så säker på att vi skulle kamma hem ett par medaljer. Ja, ja det är så det är ibland.

Om man nu skall börja på torsdagen så kom vi en stund innan svenskarnas träning. Vi hann se några lag innan och ett lag som jag tyckte var jättetrevlig var japanerna. De tränade himla trevligt, positivt och hundarna såg ut att ha fina kunskaper. Jag tror att de kommer bli mycket giftiga om ett par år. Svenskarnas träning såg rörig ut från publikplats. Flera som sprang samtidigt så bland annat Elvis nästan fick en vipp i huvudet. De visste inte vart de skulle ta vägen i bytena mellan stationerna. Ja, som betraktare så verkade det lite oorganiserat. En sak som jag reflekterade över var att många tränade så mycket, detta gäller generellt och inget speciellt för svenskarna, snarare tvärtom. När några nationer tränade så var det superhetsigt och hundarna såg helt utpumpade ut och inget vatten kunde de få. Det första vi såg när vi kom dit på träningen var en ryska vars cavalier hela tiden missade kontaktfälten och så vände den tillbaka och så slog hon den i huvudet…mycket konstruktivt…hunden fortsatte att hoppa kontaktfälten.

En annan reflektion från torsdagen var att det borde vara veterinärer där för att göra en utökad veterinärbesiktning. En del hundar rörde sig stelt och vissa hoppade mycket illa. Jag tror inte att folk med kallt samvete startar hundar som inte är friska, däremot tror jag att folk ibland saknar kunskapen och ibland behöver någon utifrån som säger att den där hunden skall inte starta. Man vill så gärna starta att jag tror att många förlorar omdömet.

Fredagen började så snopet när Jenny diskade sig, vilken besvikelse men det är ju så det är med agility. Sedan var det Palles tur med Jimmy och jag måste vara ärlig och säga att det är bland det värsta jag har sett. Det känns lite som locket läggs på men fortsatt ärligt, Jimmy hoppade dåligt på träningen och jag ifrågasätter faktiskt varför man inte plockade bort honom? Folk får tycka jag är en hemsk person men om man sätter hunden i första rummet istället så kan jag inte tycka att det var rätt. Man borde väl hålla käft men jag anser att Jimmy inte borde ha startat. Jimmy är en fantastisk hund och förtjänar att visa upp sig på ett bättre sätt. Det fanns tydliga tecken att allt inte stod rätt till på framhoppningen och därmed anser jag att Sven och Flax skulle ha fått kliva in.

Det var inte bara elände på fredagen, unga Zack nollade med lite vida svängar, Mascot gjorde en riktigt fin vända och Åsa och Erik var superduktiga. De senare spexade till det lite genom att Erik var så nära att missa lången i slutet av banan. Allt för spänningen eller nått. Largelaget låg inte heller helt oävet till trots en onödig femma när Jenny skulle hjälpa Elvis i slalom och det blev lite väl bra, tror jag. Såg inte helt, kan ha varit att han halkade oxå. Lagtävlingen är riktigt spännande att titta på. Referenstiderna var helt klart skärpta  i år, det gör att det inte riktigt fungerar att ha en långsam men säker hund i laget längre. Tror att detta kommer märkas nästa år.

På lördagen sket det sig med lagen, det är ju hårt med bara tre hundar som räknas men samtidigt spännande. Med tanke på hur stora klasserna är i large så är nog 4 hundar uteslutet. Men som sagt jag tror att man kommer se mer ‘toppning’ av lagen nästa på grund av den skärpta referenstiden. Det som förvånade mig några gånger var att vissa länder hade med sig lite långsammare hundar till lagen men de hade väldigt ostabila kontaktfält och slalomingångar.

Av söndagens finaler minns jag framförallt vinnaren i small. Det var verkligen ett superlopp och snacka om nerver av stål. Klockrent och så enkelt såg det ut. I medium var det ju lite skoj då han som vann i år var det ekipage som förra året missade medalj genom att han jublade innan sista hindret och hunden sprang förbi. Jag tror han då missade medalj då.  Första BC som vinner medium, den är snabb men den är ju inte La-snabb så för mig som inte springer medium så känns det väl inte som det är så farligt med BC i medium…Misstänker att en hel del mediumförare inte känner likadant. Lite trist med La, på mina foton ser det tveksamt ut om hon trampar på kontaktfältet…En annan lite trist sak i medium var att en ryska missade medalj för att Michel Liekens gjorde en miss i kontaktfältsbedömningen. På mina bilder ser man klart och tydligt att hunden trampar på kontaktfältet. Sånt som händer men det svider lite extra när det är medaljer som ryker.

Apropå bilder så kommer dom så småningom, just nu kan jag inte ladda upp bilder på den nya datorn. Det är ett program som fattas och jag lyckas inte installera det så jag måste fråga Robert om experthjälp.

I large kunde jag inte ens komma ihåg vem det var som vann guld eller rättare sagt jag kommer inte ihåg loppet förrän jag såg det på video. Nä, den hund som jag gillade allra mest under hela VM var en finsk BC som kallades för Zen. Tror inte den var 3 år än och gick superbra. Framförallt hade hon en hoppteknik som bländade mig. Superfin! Den lär vi nog få se mer av har jag en känsla av.

Lite lustigt i sammanhanget är att Vappu som jag har varit i kontakt med gällande hoppteknikträning har en avkomma efter just denna tik. Världen är bra liten ibland!

Vad mer skall man säga om VM. Small och medium är fortfarande imponerande snabba tycker jag. Det känns som det finns många snabba small och mediumhundar runt om i världen. Large är oxå snabba men jag tror nog svenska hundar står sig generellt bättre i konkurrensen. Skillnaden är väl helt enkel sådan att det finns fler duktiga largehundar i Sverige om man jämför med small- och medium. Det är mer kristallklart vilka svenska small- och mediumhundar som har fart nog för att ta medalj och de är färre, har jag en känsla av, än i large. Detta tyckte jag förra året oxå. Sen är det ju lätt att tro att svenskarna är sämre än vad de är för att det inte blir medaljer men i år var det verkligen maximal otur för det svenska laget.

Annars tycker jag inte att det var så många som imponerade handlingsmässigt. Mycket blindbyten och de där framförbytena med blindbyten. Det såg vi förra året oxå så det är väl ingen nyhet. Egentligen konstigt att det inte har slagit igenom mer än vad det har i Sverige. Jag är inte så intresserad av blindbyten mm. Jag känner inte att det kommer göra min handling bättre. Det känns mest som lägger till fler penslar till en målare som saknar talang/känsla. Det blir liksom inte bättre bara för att man har fler redskap när man inte klarar av de man redan har. Jag tänker nog mer att jag kommer försöka jobba på att förbättra det jag har så att det sitter riktigt bra istället.

En sak som jag har funderat lite på är det här med de strängare regler som arrangören hade satt upp. Att man inte får slänga hunden bakåt i starten, att man inte få ta i nackskinnet i starten och vad det nu var. Det var även en hel del som reagerade på Gregs kampande med GT i starten. Nu skall jag tycka till lite igen…Det är inte okej att arrangören sätter upp lite regler som de tycker är viktiga. Dels tycker jag att regler skall vara officiella, dvs FCI-regler i detta sammanhang och inte vad arrangören lite godtyckligt bestämmer. Att ta i nackskinnet för att ta ett exempel måste inte vara något negativt för hunden, vi vet ju inte vad den föraren har kopplat ihop det med. Vidare så tror jag inte så många hundar far illa av att bli kastade bakåt i starten så länge de vet om att det går till så. Det finns givetvis en gräns för allt men det innebär inte att man måste totalförbjuda det. Det är dessutom lite väl sent att komma med dessa regler i samband själva tävlingen, sådan information måste gå ut i tid så alla har en chans att träna in nya rutiner. Och det andra dels då, varför skall vi ha en regel som säger att man inte får kampa med hunden i starten? I Gregs fall har jag förstått att han gör det för att GT är ljudkänslig och det är för hundens bästa. Dock förstår jag att folk reagerar men inte att man blir sur på honom är förstås lite märkligt, han tänker ju bara sin hunds bästa. En märklig regel är det vilket fall och det är helt värdelöst att ha då den inte tycks användas.

Detta får väl räcka för nu. Jag hoppas turen återkommer till NM i Finland om någon månad!

Ett svar

 1. Eva Marie:
  tackar för rapport, ska bli kul att se bilderna…

  ja, verkl synd att de inte sa till tidigare ang reglerna, men men…
  Fanny:
  Gud vad bra du skriver! Jag önskar att jag hade skrivit lika solklart och skarpt när jag bloggade igår. Håller med dig om det mesta. Jag skämdes när svenskarna valde att starta en handikappad hund som kraschade in i hinder redan på träningen
  Petra:
  Vad kul med VM-rapport, även om den var lite dyster. Men verkligheten var ju sådan…
  Mette:
  En liten korrigering, detta är MINA reflektioner. Det innebär inte att det var så utan hur jag upplevde det och mina tankar….Att tänka på alltså, mina tankar…
  Åsa & Ia:
  Ja, tiden är avgörande på ett VM och väldigt många hundar går fasligt fort… Blindbyterna kom för att föraren skulle hålla högsta fart fram till svängar/farorna och många av blindbyterna var helt fantastiskt bra utförda…

  Föraren till Zen är äkta make till Janita och de har en egen privat agilityhall
  Åsa o toktassarna:
  Ajdå, gick Jimmy dåligt redan på träningen? Det visste jag inte…

  Det där med att kampa innan start inne på banan blir man ju diskad för i Sverige!
  Mette:
  Och vad är det för bra med det?
  Kan någon förklara poängen med den regeln?
  Sofia:
  Ja, fy. Jag såg Jimmys lopp på nätet och de var riktigt otäckt att se båda hans krachars. det gjorde klart ont att se det!
  Maria:
  Jimmy hoppade två språng tokigt på träningen eftersom Palle var för långt före honom. Enligt Palle så hoppar Jimmy alltid av på tok för tidigt och riskerar att landa i hindret om Palle är för långt fram. Utöver det så hoppade tränade Jimmy väldigt bra och på utomhusträningen dagen före var han helt suverän. Det var alltså ingen “handikappad” hund som startade på VM.
  Mette:
  Du får ursäkta Maria, jag kan faktiskt inte vara tyst. Jag får väl vara oomtyckt av alla efter detta. Men en hund som kraschar in ett hinder på träningen och som har en diagnos på en ögonsjukdom, så borde alla varningsklockor ha ringt. Det var inte vanliga rivningar. Och det är ju en väldigt skör tråd när man aldrig får hamna före sin hund för annars riskerar hunden att krascha rejält in i hindret, skall det verkligen vara så på ett VM?

  Jag gillar Jimmy och Palle väldigt mycket, de ÄR ett ekipage i världsklass!! Men jag anser att ivern att få vara med i VM tog överhand här.

  Jag hoppas med HELA mitt hjärta att Palle och Cina får ordning på Jimmys syn så att de kan visa upp hur duktiga de egentligen är. Men jag ingen lust att bara sitt tyst efter det jag såg i Hamar. För mig var det inte okej.
  Mija:
  De där framförbytena med blindbyten var nya för mig. Men jag fattar faktiskt inte helt vitsen med dem… Jag menar – om du ändå står still typ – varför inte vända så att du ser hunden?
  Tonje:
  Flott skrevet som vanlig, Mette. Trivelig å se deg og dine blonde lokker igjen! Vi gleder oss hemskt mye til bildene du tok!
  Åsa o toktassarna:
  Ja, man kan faktiskt undra vad den regeln är bra för? Det kanske är nån slags rättvisetänk? För att ge godis inne på banan innan start är ju inte vettigt och det finns ju hundar som inte vill kampa så de med såna hundar kan ju inte “belöna” sina hundar på startlinjen, kanske därför “kamphundar” inte heller får göra det? Jag bara spekulerar

  Om Jimmy gick bra utomhus men dåligt inomhus kanske man borde ha sett kopplingen?
  Mette:
  Jo, det är mycket möjligt att det är själva rättvisetänket. Fast jag tycker att det är lite löjligt ändå men orkar inte gå på varför…
  Susanne:
  Jag håller helt klart med om att border collies i medium inte är så farligt som man kan tro och det känns jäkligt skönt 😉
  Lena:
  Vi är många i Agilitysverige som uppfattar samma sak som dej, Mette gällande Jimmy
  Ännu mer märkligt är HUR kunde de bli uttagna i VM laget med de problem han haft under säsongen. När det oxå visar sej dagen innan VM start att det är “samma” problem så sätter EJ landslagsledning in någon Reserv som faktiskt fanns på plats (2 stycken var där i Large)
  När detta ifrågasattes på VM varför INGEN reserv sattes in när Jimmys problem uppdagades var svaret: Det är för DYRT att sätta in reserver
  Hallå !! Vad i h****e är det frågan om ?
  Hoppas att detta INTE är sant, för vad ska man med reserver till om de ej kan användas pga kostnad
  Du ska ha en stor eloge som vågar skriva vad du tycker och tänker och det är många som står bakom dej och diskussionerna är i full gång i vårat avlånga land.
  Det var ju även fler hundar än Jimmy som ifrågasattes dagen innan VM start ?
  Personligen tycker jag ifrågasättandet skall läggas på Landslagsledningen HUR de tar ut ett Landslag med “skadade” hundar istället för att sätta in reserver som faktiskt finns uttagna

  Hoppas nu att det blir en väckarklocka och ett ifrågasättande om detta VM
  Eva:
  Lena skrev: “… uppdagades svaret: Det är för DYRT att sätta in reserver”
  Svaret är inte korrekt, det hade ingenting med pengar att göra.
  Om vi hade valt att stryka Jimmy efter träningen (vilket aldrig var aktuellt) så hade vi en reserv på plats att sätta in (Flax). Vi hade i år utökat truppen och hade reserver på plats.
  Vi kommer självfallet analysera det som hände för att se vad vi kan förbättra i framtiden.
  Veronica:
  Kul att läsa referat från VM. Nästa år Är det kanske jyckarna med “x” som ska dit? *ler*

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.