Sydöstra
Ozzy tävlade hos Sydöstra och det gick inte speciellt bra. Ozzy hoppade inte bra och det gjorde han inte i torsdags heller. Vet inte varför, skall köra lite grids och spindeln med honom och se om han kan hitta tillbaka till en bra avsprångspunkt. När han hoppar dåligt så funkar det inte så bra att ‘handla’ honom heller för det blir ryckigt och knyckigt. Jag får vänta in honom när han hoppar och det tar evigheter och så spurtar han på mellan hindren.Inge kul när det är så.

En kul sak var att när jag anmälde mig med Ozzy så var Tux struken. Jag har enbart skrivit här i bloggen om att jag inte tänkte starta….Jag får anta att det är åtminstone en person som läser även om det är totalt oväsentligt.

Tux fick träna en del lydnad, det var någon som hade satt upp en ruta utanför ena agilityplan så den passade vi på att utnyttja. Tycker att Tux går riktigt bra just nu i lydnaden. Vi var lite ringrostiga under förra helgen men efter det har det lossnat och nu känns det himla bra. Jag skulle gärna tävla men det är inte så många tävlingar att välja på. Den 6 juni har Lomma tävlingar men de har valt en domare till elit som tyvärr är helt av banan, lindrigt sagt (inte speciellt mot mig utan rent generellt). Även Falkenberg men man kan inte åka så långt för en lydnadtävling som inte betyder något speciellt. Så antingen biter jag ihop och tävlar för träning i Lomma och ignorerar domaren eller så jag väl avstå. Hänger läpp…

Efter tävlingarna åkte jag och hundarna och hade en mycket skön promenad. Tux fick simma, riktigt ordentligt. Han tycks inte känna att vattnet är kallt. Ozzy galenpannan hoppade även han ner i plurret fast att han blir blöt in till skinnet och kall.

Mellan hopp och förtvivlan eller klubben för svårt överdramatiska, hysteriska mattar som helt klart inte har något liv..
Ja, min käre vän Tux, han är pigg och har hur mycket spring och hopp i sina ben som helst. Av någon anledning hade jag bestämt mig för att Tux skulle vara oöm i sin tå till typ mitten av denna vecka. När vi då började närma oss mitten av veckan och Tux inte var oöm kände jag paniken stregra sig inom mig. På torsdagen hade jag nästan dödsförklarat Tux och mitt liv var i princip över. Jag ringer till veterinär Freddy och berättar om Tux onda tå och förväntar mig nästan att jag måste ambulanseskort upp till Gbg…Men inte då:
-Jaha, var det inte värre än så, ja det var väl inte så farligt, du kan väl sätta igång och träna honom i agility lite lätt i nästa vecka. När de fastnar med tån vilket han säkert har gjort så brukar ledkapseln och böjsenan få sig en smäll och det tar 4-6 veckor innan det är helt stabiliserat och smärtfritt. Dock brukar man kunna träna tidigare, speciellt då de inte har ont av det.

Behöver väl knappast säga att jag var superglad över att jag tog mod till mig och ringde. Det kändes jätteskönt att jag skulle få börja träna agility igen samt att det inte var någon fara med själva skadan (som enligt Freddy är ganska vanlig).

Klockan 18.30 när jag är ute på klubben ringer veterinären från det ställe där jag röntgade Tux för två veckor sedan och sa att han hade låtit skicka bilderna till en specialist och att de hade fått ett utlåtande därifrån. Specialisten hade möjligen sett att en flisa hade gått från ett sesamben i tassen, dock inte helt säkert. Veterinären babblade och jag kände bara hur ridån gick ned. All glädje och känsla bara försvann. Inte för att själva sjukdomsbilden var så himla farlig utan mer hur det sades och att det blev så många frågetecken.

Igår, fredags, ringde jag Freddy igen för jag kände jag tvungen att tala om att det kanske var något som var sönder i Tux tass. Freddy tyckte inte det förändrade något alls. Även om en flisa gått av från ett sesamben så brukar det inte påverka hundar i Tux storlek, på större hundar och hästar brukar man operera bort det.

Freddy trodde inte, att om det nu är så att en bit har gått av så är det inte det som gör ont utan det är fortfarande själva leden och böjsenan som gör ont (på grund av att tån har vridits åt fel håll). Han tyckte helt enkelt att jag tills vidare skall strunta i det utlåtandet och sätta igång Tux i agilityn. Istället för att böja ihop Tux tass så skall jag enbart titta på om han är halt eller ej. Tux böjer inte ihop tassen på det sättet som jag gör när jag kollar efter smärta och han känner inte någon som helst smärta i sitt arbete.

Tux har de senaste dagarna varit mer vild än tam. Idag när vi var i Vomb sprang han upp för backe, ned för backe, runt, runt i djup sand och då hade han både tränat lydnad, promenerat och simmat. Det känns inte som det blir ett jättesteg till agilityn så som han far runt just nu. Om Freddy kan jag bara säga .

Jag känner att det är lite svårt att förklara i skriven text och jag hoppas ingen väljer att misstolka detta nu.

För den som inte vet så är ett sesamben ett eller flera ben som finns på lite olika ställen i kroppen. Det är ben som inte sitter fast i något annat, ligger helt fritt. Vad jag har förstått så när det sker en fraktur på ett sådant ben och det blir problem så opererar man helt enkelt bort det då de oftast inte fyller någon funktion. Sesamben är oftast mycket små, som ett risgryn.

Veterinär versus veterinär
Alltså den veterinären där jag har röntgat Tux får allt att låta som om hunden står med 3 fötter i graven och det är skitjobbigt som djurägare. Han har ingen helhetssyn på hunden, han lyssnar inte på vad jag som känner min hund allra bäst säger. Jag vet inte hur många gånger jag har upprepat till honom att Tux har hela tiden varit pigg, ohalt och obekymrad. Jag är säker på att alla som har sett honom de senast två veckorna har sett precis samma sak som jag, en ohalt och glad hund. Ändå skriver han i journalen att hunden har en lätt hälta. Till saken hör att han inte gjort något rörelseprov på hunden, dvs han har inte sett Tux röra sig. Han har inga reflektioner över vad vila/stillhet innebär för en hund som skall tillbaka till tävlingsbanan osv osv. Han får verkligen allt att låta som det är slutet för hunden. Det är otroligt frustrerande och jobbigt när man känner att man inte alls är på samma planet. Jag skall verkligen inte gå dit mer även om det är praktiskt för jag får tid där snabbt. Det är helt värdelöst i övrigt och jag mår bara dåligt av det.

Ett svar

 1. Petra:
  Vad skönt att Tux verkar ok igen! Vi kommer sakna era snygga lopp i morgon!

  Pia:
  Håller med ovanstående, och mkt konstigt av en veterinär att inte göra en grundlig koll.

  Åsa:
  Freddy är ju bara sååå kanon! Skönt med Tux!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.