Mood smiley: men egentligen

Dravel är vad det är…
Gah, jag blir så irriterad ibland när jag läser Brukshunden. Den tidningen skulle verkligen behöva ryckas upp både layout-mässigt och innehållsmässigt. Allt är förstås inte kasst men ibland får de till några riktiga bottennapp och då menar vi ordentligt nere i dyn. Alltså det här repotaget om häst och hund skulle om någon kom på den ganska dumma idén att fråga mig aldrig ha kommit i tryck.

Många hundägare skaffar häst…jag känner inte en enda hundägare som har skaffat häst. Däremot känner jag en jäkla massa hästägare som har skaffat hund. Jag till exempel…Kanske bara som jag inbillar mig men jag tror faktiskt att det är låååångt mycket vanligare med hästmänniskor som köper hund.

Sen skriver journalisten att det är olämpligt att köpa en häst som har varit tävlingshäst till oerfaren ryttare. Detta är faktiskt helt jävla FEL!
L Ä R O M Ä S T A R E finns det något som heter och det är nästan alltid gamla tävlingshästar. Färdigutbildade och erfarna som man kan lära sig av.

Sedan ifrågasätter jag starkt det att hunden ‘vallar’ hästarna på bild och även i text även om det inte är några direkta felaktigheter. Hund bör faktiskt inte valla häst om man inte av någon anledning verkligen skulle ha användning av det, enligt mig då. Det fungerar säkert och det finns säkert hundar som gör det bra men jag anser inte att det är relevant eller intressant att ha i en tidning, speciellt inte när det är på väldigt låg amatörnivå.
Vidare undrar jag vad all hästfakta har i Brukshunden att göra överhuvudtaget? Kunde vi inte få lära oss något nytt om hundträning, hundskötsel? Extra underbart är det när hon skriver att Shetlandsponnyn är bra barnhästar på grund av deras goda lynne. Har människan hållt på med en Shetlandsponny? Går det något envisare på jordklotet? Humör ut av helvete brukar de ha oxå…Söta är de ändå.

Ja, jag blev då inte imponerad utan mer väldigt paff..

Dopinghelvetet..
Men sedan kom det faktiskt något mycket intressant i Brukshunden. Artikeln kring doping bekräftade många av mina stora farhågor.

* Förfaringssättet vid provtagning. Ett dopingprov måste ske i absolut anslutning till start. Personen ifråga måste fångas vid målgång, även om inte provet skall tas direkt då. Skulle någon komma vid annat tillfälle så kan ett prov ALDRIG godkännas, jag hade ALDRIG skrivit på de där pappren. Att man inte ens verkar ha reflekterat över detta säger en hel del om kunskapsnivån och det är djupt tragiskt. I och med att jag springer sista loppet under en tävling så är tävlingen avslutad för mig och då FÅR jag och kanske till och med BÖR behandla min hund.

*  Dessutom undrar jag varför hundarnas dopingreglemente skiljer sig ganska kraftigt från hästarnas. Det generellt mycket hårdare. Det kanske finns någon anledning till detta men jag är rädd för att det är länkat till kunskapsnivån inte är alltför hög i detta ämne. Inom hästsporten finns det många substanser som har 96 timmars karens, detta finns inte alls hos hund, tex lokalbedövning är ett sådant medel.

* Vidare, jag blir väldigt häpen när man testar för preparat som man själv anser ligger i en gråzon. I detta fall var det choklad men det nämns även vallmofrön mm. Med tanke på att alla dopingfall har hamnat inom misstagsdoping kanske man skall fundera på vad man är ute efter. Förbättrar det situationen när man lyckas fälla någon för misstagsdoping då de gett hunden en chokladmuffins? Personligen tycker jag att det är löjligt och något är helt klart fel.

Det är inte så att jag tycker att man skall tävla med hundar som är sjuka eller skadade men jag tycker inte dopingreglementet tycks stå i relation till hur våra hundar lever. SKKs andemening med dopingreglementet är att sjuka eller skadade hundar inte skall tävla, det är fint och helt rätt. Men som sagt jag tycker inte riktigt reglementet är i harmoni med verkligheten. Vissa typer av behandlingar som det idag är 14 dagars karens kanske inte ökar hunden prestation men dess välbefinnande, skall man då avstå att behandla för att man har en stor tävling analkande.

Fortsatt BRA dag !
Ikväll skall hundarna och jag absolut njuta av det fina vädret någonstans. Väldigt nära sommar här, hoppas det håller i sig under helgen när vi skall ligga i våra solstolar och lata oss, nä, kursa var det.

Ha en fin helg!

Ett svar

 1. Anna:
  Håller med, tidningen skulle verkligen fräschas till både utvändigt och invändigt.

  Anna:
  Brukshunden är FRUKTANSVÄRD! Som journalist och dessutom redigerare ryser jag varje gång jag får hem den där blaskan. Jag var ett enda stort frågetecken över artikeln med hästarna. Hallå!? Var är vinkeln? Vad vill reportern säga?! Lösryckta delar utan en enda röd tråd… hur skumt som helst. Sedan sa ju inte “reportaget” från Garettkursen NÅGONTING vettigt… Tragiskt är ordet. Tyvärr finns det i mina ögon inga bra svenska hundtidningar. Canis är helt ur form den med med ofta milslånga dravvelartiklar av folk som inte har erfarenhet av det de skriver om…
  ya:
  du skriver, det jag tänker.

  Sofia:
  Mm, håller med om tidningen. Gosch så kass den är. Trist.

  Ida:
  Wow, jag älskar verkligen din brutala ärlighet! Toppenbra! I övrigt så kan man inte mer än hålla med i den befogade kritiken mot Brukshunden.

  Åsa:
  hmm…. bara jag som tyckte hästreportaget var lite trevligt och faktsikt blev sugen på häst….?! Jag borde nog utveckla mitt kritiska öga

  Gunvor:
  Tycker du ska skicka in det du skrev om “dopingen” till tidningen!! Skitbra, och säkert många funderar över. Kanske kan “väcka” en del?

  Gunvor:
  För övrigt så har Tuxbarnet Soya tagit full pott i lydnadsettan idag!! 11 månader gammal! Var ska det sluta? Fast mamma Yatzi vill vara med på ett hörn också Jag som såg dom kan bara säga :Imponerande!! Vilket samspel!! Karin är ju bara så duktig med lilla Soya! Stolt “gammelmatte”

  Gunvor:
  Idag, lördag…

  Åsa:
  Grattis till Tux-barnet!!! men hon har ju att brys på av SIN DUKTIGA FAR

  Gunvor:
  Klart hon har att brås på Det blev LP I idag

  Mija:
  *applåder*

  Martina:
  Ojoj 200 poäng igår och LP1 idag, här går det undan. Ska bli spännande att se vad det blir av den Tux dottern
  Grattis pappa Tux.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.