Jag går en kurs för en person som är fantastisk hundtränare, hon försöker förmedla något som ingen annan som jag har gått kurs för tidigare har gjort. Det är ett annorlunda synsätt och det är ett djävligt häftigt synsätt på hundträning. Det ÄR en hel del korvstoppning, för att istället för att ge oss bitar så försöker Susan ge oss så mycket som möjligt, något som annars skulle ta veckor av kurser. Jag tycker att Susan Garrett är KANON! Jag vill av hela mitt hjärta träna hund på detta sättet (tack lill-loppan för den lilla insikten), tyvärr är jag för kass hundtränare för att lyckas. Dock är jag så glad att jag har ekonomiska möjligheter att gå denna kursen.

Jag har faktiskt väldigt lite förståelse för det negativa som har skrivits om kursen. Jag kan till och med tycka att det är rätt komiskt. Det är komiskt att läsa och höra vad folk skriver och säger, dels inser man vilken otrolig avsaknad av självinsikt många människor har och dels är kul att se drevet av hyenor som hänger på när de känner vittringen av blod. Voff! Lika komiskt som jag tycker att det är, lika pinsamt tycker jag oxå att det är.  Jag har tyvärr den fula ovanan att skämmas för andra…extra mycket när de själva inte vet om att det de gör eller skriver är pinsamt.

Tekniken har strulat lite, hon hoppar lite så det är inte alltid en rak röd tråd, ja kort och gott det är inte perfekt men det är ändå så jäkla mycket som är bra. Det är jubara att ta åt sig av de som är bra och lämna resten. Men jag antar att jag inte är sådan människa som måste gnälla så fort jag har fått en fis på tvären.

Att gå en kurs är alltid en chanstagning, det finns inga garantier att det är bra. Jag har gått kurs där instruktören ägnade halva dagen åt att fixa ett trasigt A-hinder, en av våra mest kända instruktörer. Jag gått kurs där instruktören kommenterade mina feta lår. Jag gått kurs där jag fick mina omtränade starter halvt-om-halvt pajjade. Shit happens…det är ett risktagande, det svårt att få några garantier innan en kurs.  Vissa av de saker som folk har gnällt över kan ju Susan inte ens rå för, det är ju knappast hennes fel att flygbolaget skickar väskorna fel.

Jaja, skitisamma fast jag måste säga att jag tycker synd om Eva och Emelie och alla andra som vill ta hit dyrare instruktörer för det lär ju bli svårt nu. Personligen har jag inga problem med att sticka över till Kanada eller USA för att lära mig mer av Susan, jag är nämligen inte så fullärd som tydligen många andra är i hundsverige…

Nu skall jag njuta av de resterande dagarna…

Skall iväg och äta middag men tänkte svara lite snabbt på några frågor:

Första dagarna var inte agilityträning. Det vi bland annat skulle lära oss var crate games, det går ut på att hunden verkligen skall gilla att vara i sin bur, vara trygg där, tyst där mm mm. När hunden får kommando att gå till buren skall den verkligen rusa in dit. Och jo, den skall kunna slappna av i buren och sova. Signalen för att vakna är att man tar i dörren, det innebär att hunden lugnt skall kunna sova när man går förbi, när andra går förbi för den vet att så länge ingen tar i dörren så kan jag vila. Mycket kort då! Om någon skriver att det är så synd om deras hund för att den bara får ligga i buren och det gillar den inte så borde denna/dessa verkligen ha varit uppmärksamma de första två dagarna och rusat hem för att träna….

Hur den blir bättre i agility av crate games? Bland annat gör det att hunden får en mycket större förståelse för att välja rätt, självkontroll. För mig som tex har en hund som har extremt svårt att vara still framför agilityhinder och som i det läget inte är mottaglig för aversiva metoder (vilket jag inte heller vill använda) får en enormt god grund att stå på. Återigen väldigt kortfattat.

När jag hör att någon säger att sådana som jag, dvs folk som är positiva till kursen, inte vågar vara negativa för att vi går kursen och har betalat så mkt pengar eller dylikt så blir jag så pissed off! (Vilket jag fick höra idag att en person hade sagt/skrivit) Ursäkta, men jag är faktiskt inte dum i huvudet, om jag inte gillar det så skulle jag givetvis inte säga att jag gillar det. Jag gillar det och jag önskar att vi hade haft mer tid så att vi hade hunnit med att träna hund mer. Helt otroligt att någon kan säga eller skriva dylikt, va fan vet du om mig, egentligen?

För mig är det en fråga om att lära sig nya saker och avfärda saker som jag inte gillar. Jag kan visst gå kurs för någon lokal tränare, det är inte antingen eller för mig. Susan är inte bra för att hon kommer från Amerika, återigen vi är inte dumma i huvudet, hon är bra för att hon tillför något nytt, spännande för mig som inte är lika kunnig som flera de andra kursdeltagarna tydligen är. Man kan välja att gå i samma gamla fotspår som alltid och säga duger det för kreti och pleti så duger det för mig oxå, för så tycks många resonera. För mig är det inte frågan om det, det är inte heller frågan om att bli bäst i världen utan det är helt enkelt en fråga om att det är KUL att träna hund och detta är tillför något helt annorlunda för mig, en utmaning som gör hundträningen ännu roligare.

Ett svar

 1. Susanne & Buffy:
  Ja precis så tycker jag med! Nu har jag inte hunnit läsa allt som skrivits för jag har vatt på kurs hela dagarna men ryktena går på stan. Jag tänker dock forsätta lulla runt i min lyckliga värld. Särskilt efter kvällens träningspass på klubben. Aldrig någonsin har jag tränat så effektivt. Fast n fun 🙂

  Susanne:
  Ojoj, nu har det flippat totalt. Lovar att jag bara skickade inlägget en gång….

  Åsa:
  Bra skrivit Mette!! Jag börjar ju nästan undra omd et e jag som e så korkad som e så nöjd!! Men kanske kan alla andra redan allt som jag missat o får chansen först nu att ta till mig…..

  Usch…. sitter nyss hemkommen efter en hel och intensiv vecka i Malmö…. o önskar att jag även i morgon vaknade upp på golvet i malmö med än större påsar udner ögonen för att gå på ytterligare en dag för denna fantastiska människa…. men jag kommer i alla fall tänka på er och hoppas att ni kan förmedla lite av alla vettiga saker till mig!

  Anna:
  Hua vad nyfiken jag blir på denna kurs.. En sak verka alla vara överrens om.. Garrett verkar vara en riktigt bra hundförare!! Ingenstans har jag dock kunnat utläsa vad hennes teorier går ut på…. Burträning.. vad hade det med saken att göra? På vilket sätt blir hunden bättre på agility då? och varför skulle den sitta innan den fick komma ut?? Hur tänker hon annars? Vad är grunden.. vad ska tränas först sist mittemellan? Hur tränar man?

  Jag är extremt nyfiken av mig och lusläser alltid artiklar som skrivs om sådana här kurser.. tex i agilitybladet.. men denna tidning finns ju inte mer 🙁 så nu får man surfa runt i bloggar istället och lusläsa allt som skrivs om vad Garret hade att förmedla!

  Kul att du uppskattade kursen 🙂

  Kram Anna med Icka

  Åsa o toktassarna:
  Jag funderade på det där med bur, var det inte så att hon hade sina hundar i bur när hon tränade? Och hon ville att de skulle vara beredda att jobba hela tiden? Medan vi i Sverige helst vill att hundarna ska koppla av o sova i buren när vi är o tävlar och sällan har med buren på träning?

  Helga:
  jag är helavis på alla er som fått möjligheten att gå för susan. när jag blir rik ska jag också gå kurser för massa intressanta instruktörer!

  Åsa:
  Ni som är nyfikna…. det finns fortfarande platser kvar till helgens shapingkurs…. (så får carpe momentum in lite pengar för allt besvär!) Jag funderar själv på hur jag ska lösa det så jag också kan gå!

  Åsa o toktassarna:
  Ok, då kan jag var lugn med mina hundar då Jag har svårt att hålla dem från buren….
  Mija:
  Halloj!
  För mig har detta helt klart (och oväntat) tillfört nya perspektiv. Återigen har jag insett hur stora brister jag har…

  Min första impuls var att åka hem och skriva om allt jag lärt mig i bloggen men jag blev också “pissed off” och tappade lusten att dela med mig. Men jag kanske lugnar ned mig och blir på bättre humör och då lär jag väl skriva om metoderna i min blogg.
  Gunvor:
  Hej pappa Tux! Kolla in din dotter Soyas blogg…
  Mija:
  Söta bilder… Nä, jag skrek till Aase att släppa vippen men hon hörde inte.

  Skitsöta bilder!

  Vad menas med “Länk i mitt namn”? Är det om jag får för mig att sno dem?
  Martina:
  Får gratulera pappa Tux till att ha lyckats åstadkomma så duktig dotter
  Mija:
  Glömt att gratta dig för prestationerna på Gåsahoppet! Go for it nu! (Landslagsplatsen alltså.) Och dessutom gjorde ni en GRYM serpentin i den sista agilityklassen! *avis*

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.