Igår drack jag två stora glas cola när jag kom hem ifrån träningen och när jag då skulle sova så var jag så här: . Helt speedad och kunde inte ens komma i närheten av att slumra till. Vad gör man? Jo, man börjar fundera på agility. Jag föll tillbaka till mitt ständigt återkommande tema, hoppteknik. Det är en himla tur att Susan skall ha en hoppteknik dag och jag måste försöka samla på mig bra frågor.

Två frågor som jag är väldigt nyfiken på är: Hur börja hoppa med hunden, på vilken höjd och vilken stegningsgrad? Samt, om hunden kniper med bakbenen och således hoppar högt över hindret, hur utbildar man den att öppna bak så att den hoppar närmare hindret?

Jag tänker vilket fall idag att jag aldrig skulle börja hoppa en hund på full höjd utan att det är en utbildningsprocess innan hunden hoppar på full höjd. Dock har jag ingen rock solid argumentation för detta. Men om hunden hoppar på ett oönskvärt sätt på tävlingshöjd och man bara fortsätter, förstärker man inte bara det beteendet?

Vissa hundar spelar det förstås ingen roll hur man gör med de hoppar bra ändå men det är ändå en hel del som är rätt oeffektiva. Om hunden tappar en 0,1 sekunder på varje hinder så är det en hel del i slutändan…

Jag vet inte men för mig känns väldigt onaturligt att börja hoppa på eller nära sluthöjden. På den tiden jag red så dels hoppade man ganska sällan på tävlinghöjd genom en hel bana och dels så skulle man aldrig komma på tanken att hoppa högt med unga hästar. Möjligen något enstaka språng då och då.

Om man då börjar på tävlingshöjd i princip direkt så skall hunden både fokusera på lära sig hoppa samt handling, dvs hålla koll på föraren. Det är inte en helt lätt skill. Jag tror att det är lätt att hunden hamnar i situationen att jag tar i lite mer än det behövs så riskerar jag vilket fall inte att riva när jag tittar på min förare. Är däremot hindret inte så högt så behöver hunden inte lägga så stor vikt vid själva hoppandet och då blir det lättare att både hoppa och titta på förare.

Sen tänker jag en del på styrka och ork. Jag tror inte riktigt att man bygger den styrka som behövs genom promenader i varierad terräng. Jag tror att denna styrka bör byggas som allt annat, successivt och metodiskt.

Ja, de är väl i stora drag mina nattliga tankar. Det jag verkligen vill ha reda på av Susan är om de, vilket jag tror, låter alla hundar gå igenom ett visst program för att i möjligaste mån undvika att man får en hund som hoppar oeffektivt eller som har svårt att trampa om. Det känns ju som det är ett ganska tomt på detta planet i de flesta agilityböcker. Hundar förväntas på något sätt hoppa bra men det är ju långt ifrån alla som gör.

Kan någon förklara detta, om något helt annat: www.hund.se
Är hundägare väldigt spelgalna eller finns det ett spel som heter hund?

Ytterligare en annan sak, någon som känner till dom här: http://www.enason.se/
Väldigt billiga hundburar för bil, så billiga att jag är lite misstänksam.

Angående att bli flack så tror jag att de blir kanske det om man gör som jag gjorde då, körde väldigt mycket rakt fram. Om jag hade fått börja om så hade jag lagt minst lika mycket vikt vid kunskapen om att svänga. Att påbörja svängandet innan hindret genom att trampa om, böja kroppen och verkligen svänga runt hinderstödet samt pressa sig ned för att komma runt. Jag vet inte heller om jag anser att flack är ett problem så länge det kommer på rätt ställen, när hunden skall gå fort framåt så måste den ju flacka ut. Tux och jag har ju problemet att han gärna antar formen av ett svart sträck och ligger raklång i luften. Dock tror jag inte det beror på att vi började på typ bom på marken utan mer den omfattande FFF träningen (full fart framåt).

Jo, jag har hört att en del tycker att hunden blir slarvigare genom att hoppa lågt. Jag håller inte med om det heller *suprise*. Jag menar att det är del av hundens utbildning, ansvara för att hoppa rent oavsett vilken höjd det är. Jag kan tänka mig att de hundar som slarvar på låg höjd gör det även på hög höjd och att de hade gjort det även om man började på hög höjd. Om det nu är slav och inte bristande hoppteknik.

Ett svar

 1. Martina:
  Ja här är en till som vill veta… Ska bli spännande att se vad Susan har att säga. Låter ju logiskt att man utbildar hunden att hoppa. Hur gör man med hästar? En fundering jag fick var vad “lågt” är. För en largehund kanske det är “lågt” att hoppa sin mankhöjd, men för en small eller mediumhund så kan det vara sluthöjden. Om man skall börja träna lågt vad innebär det konkret och hur länge/mycket ska man träna på varje höjd innan man höjer?

  Mette:
  Ingen skulle komma på tanken, inte ens i närheten att hoppa så höga hinder med unga hästar som vi gör med hundar…Om man utgår ifrån hundens mankhöjd.

  Veronica:
  Intressanta tankar om hoppteknik. Jag har aldrig haft “problemet” innan jag fick Excel. Hon blir lite hängande i luften i svängarna vilket kostar tid. Fördelen är att hon sällan river och nackdelen är ju tiden.. Hon har bättrat sin hoppteknik genom “hästträning” dvs avståndsträning, olika höjder och studs. Jag har även lyckats få ned henne snabbare på jorden genom att ha en leksak i handen och kastat den snävt, längs backen “tillbaka”. Men vägen kvar är ännu ganska lång, men jag håller med dig. Det skall till mer fysisk träning tror jag.. Skall köpa simkort nu, det är jäkligt bra träning för dem!

  Martina:
  Apropå bloggen igår och diskussionen om instruktörer så har jag hittills aldrig stött på någon instruktör i Sverige som haft något riktigt seriöst att säga om hopptekniksträning. En och annan har väl sagt typ att ”det är bra att träna hoppteknik” men ingen har sagt något konkret om hur man ska gå till väga. Det är den delen av Susans kurs som jag från början har varit mest nyfiken på.

  Petra:
  Det finns ju en del som säger att de inte vill börja lågt och höja efterhand som hunden utvecklas, eftersom hunden då skulle lära sig att hoppa flackt och riva mer än om de hoppar i princip på full höjd…Jag är inte av denna mening men funderar oxå en del om hoppteknik nu iom ny hund. Bonnie hoppar ok och river ju mkt sällan så jag har aldrig lagt vikt vid hoppteknik på henne… Vad är dina/era tankar om det?

  Emelie:
  Apropå Petras fråga: Greg och jag pratade om det. Muppy Puppy hoppar inte strålande – hoppar av tidigt och landar nära – men eftersom hon är en stor smallhund har det aldrig inneburit några problem. Hade hon varit en largehund hade jag nog fått lajja… Det är ju lite så att om man inte har eller räknar med att få problem så gör man inte nåt inom hunderiet. Vår diskussion gick väl ut på att det nog allt mer kommer att bli som inom hästeriet, att man medvetet utbildar sin hund som hoppare. Dels blir ju agilityn allt mera “elit” och dels är vi ju allt mera medvetna om den fysiska delen av saker och ting.

  Petra igen:
  Tack för svar! Jag var nog lite otydlig i vad jag delvis menade om flackt, menade även att med ovanstående synsätt skulle hunden även bli/ “lära sig” att hoppa slarvigare om den hoppar på lägre höjder i början… Håller med och har med i min plan att skilja på “fff-träning” och “svängträning”.
  Åsa:
  Jag har väl lite de tankar som du beskriver Petra, men inte att man “lär” den att hoppa flckt, men är “rädd” att Eije som ju är en väldigt het hund ska bli för het o inte lära sig att sedan växla steglängd för att hoppa snävt. Därför vill inte jag börja träna så mycket kombinationer etc. innan vi har kommit upp i normal hopphöjd. Men innan vi kommer dit så utbildar jag honom att hoppa hinder från låga och succesivt högre. Jag håller med Mette där att jag tror att de behöver bygga muskler, vänja ligament m.m. succesivt.

  Jag upplevde med Erik att han blev en bättre hoppare när jag höjde hindren. Men även med honom hade jag börjat med “höga” hinder innan jag började med längre kombinationer.

  Jag vet itne om ni förstår hur jag tänker, och vet inte om det är rätt tankar, det återstår väl att se.

  Tanken är:
  1. Lära hunden succesivt att hoppa
  2. kombinationer på varierad höjd, varav maxhöjden ibland är representerad.
  Petra:
  oj, jag menade inte hålla med om det jag själv skrev utan det du Mette skrev…och jag gillade synen i ditt tillägg “att ta ansvar” för sina hopp, då har hunden fattat vad som är rätt beteende på hinder och anstränger sig för det… “slarv” kan ju då ses som bristande inlärning av hindret hopp…
  Sofia:
  Det är ett alla hjärtans dag hjärta, men varför jag har fått de har jag inte en aing om…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.