Har sett om Susan Garrett-videon.

Vilket fall så lär jag nog få se om videon både två och tre gånger till. Men jag måste haspla ur mig en sak som stör mig. På första DVDn så säger Susan att man inte bör acceptera någon som helst rörelse i starten från sin hund och det är förstås helt okej. När hon sedan går ut på den långa pivot:en där hunden skall göra ett staket på fem hinder så flyttar hennes BC framtassarna rätt rejält, faktum är att det händer flera gånger just på den DVDn. Vet inte varför det stör mig så, men jag tror att jag vill veta varför hon släpper det eller om hon har missat det eller åtminstone någon kommentar kring det.

Det jag plockade med mig denna gången var:

Att man får mer ut av bygga värde (belöna) för tex svänga, hoppa eller vad det nu är en försöka få ut avståndet tidigt. Jag har ganska tidigt försökt att få lite mer avstånd i 180-graders svängarna, visserligen har jag backat nästan direkt, men nu kommer jag inte köra så mycket på långt håll på ett tag. Jag kommer istället försöka hålla mig hyffsat nära hopphindret och kanske istället vara lite specifik i vad jag belönar. Jag vill ha hela kitet, omtramp, att han böjer sin kropp runt stödet och sedan tryck/acceleration på runt kurvan.  Jag kommer givetvis  variera avstånd, vinkel mm men inte vara längre bort än att jag belöna direkt när han kommer runt hindret.  Tanken är väl då att just det beteendet är något som han väldigt gärna gör när jag ber honom. Tror annars risken blir att han kanske kommer skita i det eller åtminstone vissa delar då det trots allt är, enligt mig, ganska svårt.

Det andra var en bakombytesövning som var superenkel, ja sådär pinsamt enkel att det känns irriterande att jag inte har kommit på det själv tidigare. Ett hinder, man sätter hunden på ganska nära avstånd vid ens sida, ger släppkommando och när hunden drar iväg så byter man sida på den och möter upp med belöning.  Man behöver inte tänka så mkt på diagonelen och så eftersom det enbart är ett hinder.Tux fick svaj direkt när jag testade detta i lördags. Med svaj menar jag att han blir hängande i luften och försöker se vart jag är på väg. Det gör att han tappar mycket fart och ibland bestämmer han sig för att ta egna beslut. Helt klart en bra övning för oss bägge, väldigt basic men som sagt vi har kassa bakombyten.

Det tredje var i serpentinen. Det har hänt att Tux har sprungit bakom ryggen på mig när jag har gjort serpentinövningar med push through. Plus att jag har tyckt att det har varit svårt att hitta timingen i pushen. Nu tror jag vet varför, vilket fall varför Tux har valt springa bakom ryggen ibland, jag har helt enkelt varit för snabb att byta arm i serpentinen. Susan säger i videon att serpentinarmen talar om hur mkt hunden skall svänga. Jag har inte hunnit testa detta men med Tux känner jag mig rätt säker på att det är svaret till svänga bakom ryggen och möjligen även mina timing problem.

Glömde att skriva innan, att det känns riktigt bra att bara köra dessa en hoppsträningar så här under vintertiden. Eller rättare sagt det känns precis lagom anträngande men att Tux och jag får den träning som jag ändå känner att vi behöver. Det är ett annorlunda jobb mot vad det blir när man springer banor, han får jobba men det känns inte alls så slitsamt då misstagen från min sida blir färre, han halkar inte osv osv. Riktigt bra saker att pula med under vintern.

Igår var vi för den delen och såg the Departed (Martin Scorsese) och jag gillade den riktigt mycket. Rätt rejält blodig dock..Nicholson gjorde det han gör bäst, spelar extremt obehaglig.

Apropå något helt annat, guud vad blogtown är struligt just nu. Ibland får man e-mail om meddelanden och så är det inga där. Och ibland är det meddelanden men ingen e-post. Väldigt märkligt…

Ett svar

 1. Fanny:
  Kul att läsa dina kommentarer!
  Mari:
  Håller med dig angående The Departed. Mycket våldsam, mycket bra. Tycker DiCaprio var ovanligt bra också. Och dvd:n har jag beställt. Återkommer om den. 😉
  Martina:
  Det var verklingen tänkvärt det där experimentet med variation kontra avstånd.
  Mette:
  Jo, håller med. Det var bra för nu har jag lagt om strategi!

  Om någon undrar vad det är för DVD så är det Susan Garrets Success with one jump.
  Emelie:
  Låter som mycket bra och spännande träning! Kul att läsa om vad du tycker om filmen också. Jag har lånat ut min, så jag får nöja mig med teflonminnet så länge…
  Åsa o toktassarna:
  Jag irriterade mig åxå på att hon lät hunden flytta tassarna när hon visade. Ska vi göra som hon säger eller som hon gör? I övrigt tyckte jag att filmen var kanon, tyckte det blev bättre flyt när hon höll en kurs samtidigt, om man jämför med Gregs filmer som känns ganska stela.
  Mette:
  Filmen ÄR mycket bra och övningarna ÄR perfekta för den här delen av året. Men hon borde ha sagt något om tass förflyttningen. För mig är det viktigt, fyra tassar i backen är tex mkt svårar än att säga att bakbenen skall vara helt stilla, för mig och Tux då. Ja, ja får väl se om man kan fråga henne när hon kommer.
  Mette igen då:
  Angående Greg-filmerna så känns de inte helt up to date om man jämför med hans kurser. Det kan vara lite störigt..
  Mari:
  Vad är de stora skillnaderna på vad Greg menar nu mot filmerna? För oss som inte hade råd… 😉
  Mette:
  Kanske inte jättestor men systemet är helt klart mkt mer förfinat idag mot på videona. Om man gillar videona så tycker jag att man verkligen skall spara ihop så kan gå. Det är svårt att förklara kort men det framgår inte alls hur genomtänkt hela handlingssystemet är i videona anser jag. Att gå som åhörare är nästintill lika bra som att gå med hund och då sparar man en hel del pengar.
  John Castellaneta:
  Google is the best search engine
  Charles Johns:
  Google is the best search engine
  Martina:
  Dags att byta blogg
  Åsa & ia:
  Ja, inga regler utan undantag… Kanske hennes hund hade myror under tassarna just då de skulle filma Jobba med tajmingen och få in den i ryggraden – du ska nästan kunna kora din hund i mörker och ändå känna var hunden finns

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.