Har inte bloggat om träning på evigheter känns det som. Det var ju själva poängen med bloggen. Saken är väl som sådan att jag tycker jag kör samma sak hela tiden nu, blir nog tjatig.

Ozzy kör jag mest lite underhåll på samt träning av stora slalom. Givetvis kan han det men tänkte köra det lite extra så det blir det slalomet som sitter i ryggmärgen. Vet inte om det behövs, troligen inte men det har vi vilket fall som helst  pysslat med bland annat. Dessutom har jag kört den nya kombinationen och det gör han så bra, kanske lite långsamt men det jobbar vi på. Han är vilket fall noga och ser den i god tid.

Tuxen, han har oxå provat kombinationen och klarar den bra. Jag skall komma ihåg att träna den mer. Det är väl två saker som jag tränar allra mest på just nu och det är serpentiner och 180-graders svängarna. Jag kör förstås lite annat men i mindre omfattning. Har en del andra saker som jag skall köra igenom, tänkte bland annat sätta upp de där lead-out pivots som vi hade på kursen. Gjorde faktiskt en idag och det gick kalas.

Serpentinerna, just nu kör jag endast staket men däremot varvar jag avstånd, höjder och med/utan push t:s. Tux gör det oftast bra men ibland tycker jag att det är svårt att hitta den perfekta timingen i själva pushen. Om jag är tidig så får Tux knycka till mkt över mittenhindret vilket kan leda till en rivning. När jag gör pushen med korrekt timing så blir det fint som attan, tycker jag då. Tight och mjukt…Det finns fortfarande en del att fila på här, ffa från min sida. Men jag tänkte även börja på de lite mer ‘svåra’ serpentinerna, även här kan jag ju börja gå igenom de som vi hade på kursen först. Gillar serpentiner… Ozzy fick köra serpentin en dag oxå. Undrar om han fattar? Han gör rätt men det känns mer som går som på en liten tråd. Skitisamma, bara det blir rätt.

180-graders svängar, jag fortsätter oförtrutet med att få till dessa svängar enligt Susan G-videon. Jag vet inte men jag har börjat lägga på lite mer tempo och variation mellan varven, backar dock ofta tillbaka till både låg höjd och närmare avstånd. Vet inte riktigt om detta är klokt? Min tanke är vilket fall att jag vill inte befästa att svängen endast kommer ur en situation utan att samma saker gäller i många lägen. Problemet är väl att svängen inte är helt befäst på högre höjd dock är den hyffsat befäst. Vill mest inte hamna i läget att Tux tycker att det är en helt annan grej när tempo mm läggs på. Svårt…Vid några tillfällen har Tux verkligen fått till den svängen och då blir det bara så snyggt!!! Han riktigt ostkrokar sig runt stödet trots hög fart framåt innan.

Det jag kan konstatera är att det är svårt tekniskt, vilket fall för en hund som Tux som har stor galopp och gillar att galoppera på framåt. Det kräver koordination från både hans och min sida och det kommer att ta en hel del tid att få det dit jag vill. Träningen som sådan är tacksam, jag menar ett hinder och x-antal språng hinner man nästan varje träningspass och är lätt att sätta iordning. Har en bra magkänsla kring detta, tror att det är för att om jag lyckas få till det bra så är det alla tiders men skulle det gå åt helvete så har jag egentligen inte förlorat något.

Starterna, sånt trauma. Vet inte vad jag skall skriva. Jag undrar om Tux ens är medveten om att han rör sig framåt, det är banne reflexmässigt. Fyra tassar i backen är hur svårt som helst på en hund som bara måste lyfta en framtass och sätta ned den eller någon annan mikroskopisk rörelse. Undrar vad som skulle hända om jag bara sket i det? Ja, ja, kanske jag lär mig något på detta i slutändan…

Cirkelträning, det har jag oxå kört. I mina tankar svävar jag fram över planen med spänstiga steg, tyvärr tror jag att varje bil som kör förbi undrar vad heffaklumpen håller på med. Det går bättre och bättre, tror jag och det är nog bra för flåset så vi kör på. Det var nog trots allt lite lättare med Tux på höger sida nu denna sista gång. Inte vet jag om det gör någon nytta i agilityn men man måste prova.

Borde träna, jo det är en sak som jag har skjutit upp igen och det är de där förbenade bakombytena. Har inte tagit tag i det, borde, borde, borde…..

Idag var jag och köpte en styck lampa på ILVA (fikade på E House oxå ), var på IKEA och köpte en styck matta. Ikväll invigde jag vårt lilla träningsrum. Jag upptäckte att när jag har shejpat olika saker så har det i huvudsak varit ifrån mig och det vållade förstås lite problem när jag vill ha hunden hos mig. De kastade sig gladeligen ivägen i snurrar, backandes, duttande på olika saker men inte hade de så stor lust komma emot mig eller stanna nära mig. Vi tränade vilket fall gå in mellan benen med viss framgång. Hundarna gillade det och har en känsla av att det rummet kommer bli en plats som de gärna går till om några dagar.

Förövrigt har Jenny Damm tagit sig upp till första platsen gällande sökord för att komma till fotosidan. Nu är det väl inte så att det är massor av personer utan mer en kul grej. Det är även någon som sökte på ‘sommarpojkar’ och kom till sidan, gissar att den personen blev lite besviken.

Ett svar

 1. eva marie:
  givk greg igenom dig ngt nät ni var där senast? ngt du kan lägga i bloggen?
  eva marie igen…:
  alltså “dig” kommandot… inte igenom Dig
  Åsa:
  Alltid lika inspirerande att läsa här
  Mette:
  Eva Marie, nej inte på vår kurs. Jag frågade och han skulle demonstrera men sedan glömdes detta. Han nämnde även att han tyckte det kom naturligt för de flesta hundar när föraren bromsade. Jag vet inte men jag fick en känsla av att han inte tyckte att det var så viktigt???? Eller så är det min känsla? Jag känner dig känns mindre viktigt efter att ha sett Susan G-videon. Nu tänker jag mer i termerna att utbilda hunden i att svänga tight runt på kommando för då är det helt oberoende av vart jag är. Vidare kommer hunden ‘digga’ av sig själv för att kunna klara av att svänga. Ja, typ där är jag just nu i mina tankar men sådant ändrar sig hela tiden…
  Åsa:
  Jag är helt enig med dig Mette…. mina tankar är också mer åt det hållet nu än tidigare. Jag tror också på att utbilda hunden till att själv välja att korta ner stegen/längden/ svängen….
  Martina:
  Hmm jag hänger inte med riktigt här. Jag har alltid tänkt att “dig” kommandot är ett inlärt kommando som talar om att efter nästa hopphinder kommer en tajt sväng och för att klara det så måste hunden själv välja att korta in stegen. Vad är skillanden menar ni mellan Gregs och Susans kommando?
  Namn:
  Jag har helt enkelt inte uppfattat dig-kommandot på det sättet. Ffa inget som säger att hunden skall svänga tillbaka plus det har varit beroende av kroppen. Han lärde dessutom in det genom att slänga kamptrasa i munnen precis innan hindret om jag minns rätt vilket enligt mig är rätt stor skillnad mot Susans sätt…
  Martina:
  Jag har aldrig uppfattat att Greg sagt att dig-kommandot skulle vara beroende av kroppen. Tvärtom att man ska ha det om man är långt bakom hunden och inte kan visa med kroppen. Sen det där med inlärningen fattade jag nog aldrig riktigt. Men kanske för att jag inte fattade vad han menade så har jag hittat på något själv som jag tyckte var logiskt? Vad ska man med ett dig-kommando till om hunden inte ska svänga?

  Sen har det ju med dom nya reglerna tillkommit ett behov som inte fanns innan, nämligen ett kommando som talar om för hunden att den ska korta in stegen för ”nu-kommer-en- livsfarlig- kombination-rakt- fram-med-endast-tre- meter-mellan- hindren-SE-UPP”. Det får man väl träna in ett speciellt kommando för. Hmm kanske ska använda ”SE UPP” eller ”AKTA” som kommando för det, känns logiskt.
  Namn:
  Det har aldrig slagit dig att det finns olika typer av svängar?
  Martina:
  Jo
  Mette:
  Vi har diskuterat detta innan. Jag håller inte med om din definition av dig. Jag kan ha fel men det kan som sagt du oxå. Om någon har anteckningar som säger att dig innebär trampa om och sväng runt hindret så snävt som det någonsin går – ja då har jag verkligen fel. Men som jag har fattat dig så är det trampa om för något skall hända, du skall svänga 10 -x grader…Du måste nödvändigtvis inte vika dig runt hindersstöder vilket då allra, allra helst skall i en 180 eller 180+ sväng. Jag inbillar mig att utbildningsgraden och ansvaret hos hunden är helt annorlunda i de svängarna än när du ber hunden trampa om – dig. Personligen tycker jag att positional cue till viss del tar bort behovet av dig-kommandot. Vilket fall om hunden har full förståelse av p cue.

  Men som sagt så kan jag ha missuppfattat allt men väljer att jobba efter den linje som jag tror på just nu. Hoppas du kan vara happy with that!
  Martina:
  I’m perfectly happy with that. Tror jag förstår lite bättre vad ni menar är skillnaden mellen Garrett och Derret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.