Tux status
Pratade med pappa i fredags om Tux och han ordinerade minst 14 dagars agilityvila och dylika aktiviteter så att eventuell skada i muskel får läka ut. Minst 14 dagar tar det för muskelbristningar/sträckningar att läka även om de är ohalta fortare. Det var ju bra att han sa det även om jag kanske innerst inne kunde räkna ut det själv. Det är dock lätt att sätta igång hunden direkt när de är ohalta och den risken hade nog varit stor med mig som gillar att träna, typ väldigt mycket. Dock var det som sagt okej att träna lydnad och spåra. Jag kunde ju vänta några dagar med de allra häftigaste momenten så som ut till kon och ruta, hopp.

Vilket fall som helst så morse iakttog jag Tux noga när vi promenerade på golfbanan och halt var han inte men han tar inte ut steget fullt i trav. Tux har ganska slängiga frambenen (briljaderar) när han travar på för fullt men nu slänger han inte med framtassarna och är något kortare i steget. Så han har väl lite känningar kvar men det är väl okej, blir nog mer orolig om det är samma status i slutet av nästa vecka. Han uppvisar ingen smärta när jag böjer igenom lederna och inte heller i musklaturen. Som sagt om han inte travar som vanligt vid sisådär fredag så tror jag beställer tid för undersökning på klinik med röntgen men just nu så känns det faktiskt helt okej att låta honom gå lite halvt på sparlåga och bara se om det läker av sig själv. Det får dock gärna gå fort tills jag ser att han travar på som vanligt..

Hur lär man en kängru att gå?
Jo, jag fick träna lydnad och spår. Pappa tyckte att det var om jag kunde hålla Tux från att hoppa under vilket fall helgen och början av veckan. Jag svarade att det skulle jag väl kunna. Idag insåg hur jäkla svårt det är. Tux hoppar grymt mycket och jag tänker nog inte på det i vanliga fall. Imorse hittade han en gren som hade blåst av något träd, ja då skuttade han iväg med den hoppelihopp. När jag skulle träna så studsar mest hela tiden mellan momenten. Jag har därför insett att Tux har fem gångarter: skritt, trav, galopp, pass och hoppåtallahållochkanter. Jag försökte tala om för honom att var sjuk men han tyckte det lät väldigt överskattat och fortsatte skutta framåt.

Kombo-spår
Igår skulle jag göra tusen saker utöver den sedvanlig hundaktivering. Dessutom skulle vi bort på kvällen så jag kände mig lite extra tvungen att hitta på lite saker med hundarna. Vilket fall la jag ett spår till Tux ute på ett fält och medan det låg och marinerade eller vad spår nu gör körde jag handlade leverpastej. När jag skulle gå spåret drabbades jag av dåligt samvete för Ozzy som skulle bli inlåst i bilen igen. Hundarna hade legat i bilen ganska mycket innan under dagen medans jag handlade ditten och datten. Därför fick jag för mig att jag skulle ta med honom i spåret och band fast honom runt magen. Ozzy är jätteduktig på att spåra, går mitt i spårkärnan och noggrann som attan. Dock har han inte gått mer än något enstaka personspår så jag visste inte riktigt om han skulle reagera på spåret som jag hade lagt. Det såg nog rätt konstigt ut när jag drog fram över fältet, en hund 10-12 meter ut och så en 1,5 meter framför och bägge med näsan i backen. Det var lite jobbigt när hundarna hade olika åsikter om vart spåret gick…Tux är stark, det liksom ingen nyhet men 7,5 terriervilja är inte att leka med det heller. Ozzy muskelknutte…

Spåret låg lite kors och tvärs och bland annat var det två vinklar som gjorde att det blev som ett U med ganska nära mellan. Då försökte Tux helt sonika gena rakt över. Han blev väldigt frustrerad när han inte fick gå rakt över utan var tvungen att gå ned i vinklarna. Han är en slarvpelle i spåret, ibland. Ozzy tyckte vilket fall att det var väldigt spännande att följa med på spår så jag får kanske börja spåra lite med honom oxå.

Fåtölj
Tux har aldrig gillat att ligga i hundkorg. Redan som valp blev han helt vansinnig när jag stängde inom i bur med korg. Det blev ett jäkla liv på honom och han var inte nöjd förrän hade fått upp korgen, filtarna i ett hörn eller längs med väggen så han kunde ligga på golvet. Jag ville väldigt gärna att han skulle ligga i korg för att inte få tryckmärken på armbågarna men det hjälpte liksom inte att komma hem med den ena dyrare korgen efter den andra. Waste of money…Däremot har han varit ganska förtjust i att ligga i möbler såsom sängen och soffan. Igår åkte husse till IKEA och köpte en Tux-fåtölj. Nu har Tux en egen fåtölj som han inte ligger i, än så länge… Min misstanke är att snart kommer den ockuperas av en liten vit fyrbent sak, framför allt om jag lägger dit någon riktigt gosig filt eller så. Ozzy tackar inte nej till att ta för sig av livets goda han…

Lydnad och lite lure coursing…
Idag blev det lite lydnadsträning på SBK Malmö, som lär vara Sveriges största brukshundklubb till medlemsantalet. De har vilket fall stooooora superfina planer, jordens sämsta agilitypark med hinder som inte borde vara tillåtna på en agilityplan. Nu skulle vi ju ändå träna lydnad så det spelade liksom ingen roll. Platsliggning och platssittning gick ok. Sedan kunde jag inte köra alla moment i lydnaden då Tux skulle ta det lite piano. Fritt följ, gå-runt-rutan, vittringsapport och fjärren blev det vilket fall. Jag är supernöjd med alla moment utom fjärren. Han var inte riktigt still utan åkte fram mer än vanligt. Lite tror jag att det beror på att han var piggare än vanligt när jag körde den och då var det helt enkelt svårare att hålla styr på alla benen.

Det skulle vara en uppvisning av servicehundar och lure coursing på klubben. Vi åkte iväg innan själva uppvisningen för kaffet på Espresso House lockade lite väl mycket men vi fick ändå se en sväng lure coursing. Det var en Italiensk Vinthund som testkörde banan, dom är snabba små rackare dom där…Jag skall nog försöka åka och kolla på det någon mer gång, även vanlig hundkapplöpning är jag sugen på. Fast det får gärna vara lite varmare och skönare än nu.

Efter Espresso House så fick Ozzy köra lite agility, spontan-agility. Det är när matte inte har någon plan utan kör på det som är uppställt av någon annan.

Ett svar

 1. Maria:
  Håller tummen för att Tux kryar på sig snart. Förstår att det måste vara jäkligt svårt att få en kelpie att inte hoppa & studsa!
  Petra:
  Glädjande att Tuxen är bättre! Spåret låter avancerat… Vilken snäll husse! Bonnie blev överlycklig när vi flyttade och hon fick en egen säng, i gästrummet…
  Mari:
  “Spontanagility”. Det låter bra. Då vet jag vad jag ska kalla det. Skönt att det “bara” verkar vara en muskelskada med Tux. Jag förstår precis hur jobbigt det är för dig. Man blir ju helt förstörd av oro när det är nåt. Själv nojar jag som sjutton för ett öra för tillfället. 🙁
  Gunvor:
  Vad trist för Tux att behöva ta det lugnt. Vet hur frustrerande det är för en hoppglad Kelpie. Men snart är allt som vanligt igen tror jag
  Mette:
  Man skall väl inte ropa Hej förrän….men jag hoppas vilket fall att det inte är något mer än en sträckning. Och ja, man är så jäkla fjantig…jag målar verkligen fan på väggen så fort något sådant här händer.
  Åsa:
  MMmm känner igen det där emd att försöka hålla dem i stillhet…. man tänker aldrig så mycket på alla studs o nerhopp som när de plötsligt ska vara i stillhet, då känns det som om de inte gör annat…. Jag håller tummarna för att det är bra i slutet på veckan!
  Maria med Smack:
  Håller tummen att Tux blir bra snart, självklart man blir lite nojig när ens hund/hundar är skadade.
  Smack ser ut som ett taskigt staket i munnen just nu…han kan väl leka tesil eller något
  Sandra & Thyra:
  Jag har tidigare tyckt att det har varit lite kul med utställningar (även om vi aldrig kommer få några cert)… men igår dödade gubbjäveln mitt intresse totalt! USCH!
  Mette:
  Det förstår jag verkligen. Jag gillar inte utställningar, ju mer jag besöker dom och ju mer jag läser så inser jag att jag verkligen inte gillar verksamheten. Jag hade någon ambition att försöka få Tux till utställningschamp men det innebär ju faktiskt att jag legitimerar en verksamhet som jag inte tycker är OK, så nu funderar jag på att skita i att ställa honom mer. Det känns faktiskt moraliskt mkt bättre, för mig.
  Åsa:
  Jag tycker egentligen att tanken med utställning är god…att hunden ska ha en exteriör som fungerar… någon säger då att det bevisars genom att de går att anväönda i arbete…. men det är ju även längden av arbetsår som räknas. Tyvärr så har utställningarna idag spårat ur o handlar mer om rätt ögonform och öronansatts än exteriör och sinne….. synd!
  Martina:
  Ja tanken med utställning är god, synd bara att utställningsdomarna inte utnyttjar den enorma makt dom har till något positivt!!
  Mette:
  Min åsikt;
  Hmm, en hund som håller för arbete år in och år ut måste inte ha god exteriör. Utställningar eller exteriörbeskrivninga r är jättebra och borde vara ett viktigt instrument i avel för vi vet som sagt att god exteriör är lika med hållbarar hundar. Tyvärr är inte verkar SKK och SKKs domare riktigt veta vad arbete är och vilken exteriör-päls mm som krävs för att arbeta. Folk får gärna ställa ut och tävla i hundskönhet för min del. All sorts aktivering av hund och människa är trots allt av godo men kunskapsnivån på domare generellt är på tok för låg. Skall de tex döma en arbetande ras så bör de veta något om hundarsarbete vilket jag i hög grad betvivlar att de gör idag. Vidare bör bedömningarna bli mycket säkrare en hund skall inte ena dagen få en trea och andra cert för då är någo allvarligt fel. Vidare kan en domare knappast kunna döma alla raser och göra det bra.

  Så kontentan är folk får gärna fortsätta ställa ut men höj kunskapsnivån hos utställningsdomare med flera hundra procent. Se till att bedömningen är jämn och tillförlitlig.
  Martina:
  Och se till att domarna premierar sunda hundar och inte extrema hundar! Står det att hunden skall ha löst hängande skinn i rasstandarden så har ju domarna en tendens att premiera hunden med det lösaste och mest hängande skinnet, vilket kanske inte var rasstandardens andemening.
  Sofia:
  Mitt Internet fungerade inte som de skulle igår, därav MSN strul Du får svara en annan dag på det jag skrev.
  Åsa:
  Så var det dags för uppdatering här igen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.