Tux status
Pratade med pappa i fredags om Tux och han ordinerade minst 14 dagars agilityvila och dylika aktiviteter så att eventuell skada i muskel får läka ut. Minst 14 dagar tar det för muskelbristningar/sträckningar att läka även om de är ohalta fortare. Det var ju bra att han sa det även om jag kanske innerst inne kunde räkna ut det själv. Det är dock lätt att sätta igång hunden direkt när de är ohalta och den risken hade nog varit stor med mig som gillar att träna, typ väldigt mycket. Dock var det som sagt okej att träna lydnad och spåra. Jag kunde ju vänta några dagar med de allra häftigaste momenten så som ut till kon och ruta, hopp.

Vilket fall som helst så morse iakttog jag Tux noga när vi promenerade på golfbanan och halt var han inte men han tar inte ut steget fullt i trav. Tux har ganska slängiga frambenen (briljaderar) när han travar på för fullt men nu slänger han inte med framtassarna och är något kortare i steget. Så han har väl lite känningar kvar men det är väl okej, blir nog mer orolig om det är samma status i slutet av nästa vecka. Han uppvisar ingen smärta när jag böjer igenom lederna och inte heller i musklaturen. Som sagt om han inte travar som vanligt vid sisådär fredag så tror jag beställer tid för undersökning på klinik med röntgen men just nu så känns det faktiskt helt okej att låta honom gå lite halvt på sparlåga och bara se om det läker av sig själv. Det får dock gärna gå fort tills jag ser att han travar på som vanligt..

Hur lär man en kängru att gå?
Jo, jag fick träna lydnad och spår. Pappa tyckte att det var om jag kunde hålla Tux från att hoppa under vilket fall helgen och början av veckan. Jag svarade att det skulle jag väl kunna. Idag insåg hur jäkla svårt det är. Tux hoppar grymt mycket och jag tänker nog inte på det i vanliga fall. Imorse hittade han en gren som hade blåst av något träd, ja då skuttade han iväg med den hoppelihopp. När jag skulle träna så studsar mest hela tiden mellan momenten. Jag har därför insett att Tux har fem gångarter: skritt, trav, galopp, pass och hoppåtallahållochkanter. Jag försökte tala om för honom att var sjuk men han tyckte det lät väldigt överskattat och fortsatte skutta framåt.

Kombo-spår
Igår skulle jag göra tusen saker utöver den sedvanlig hundaktivering. Dessutom skulle vi bort på kvällen så jag kände mig lite extra tvungen att hitta på lite saker med hundarna. Vilket fall la jag ett spår till Tux ute på ett fält och medan det låg och marinerade eller vad spår nu gör körde jag handlade leverpastej. När jag skulle gå spåret drabbades jag av dåligt samvete för Ozzy som skulle bli inlåst i bilen igen. Hundarna hade legat i bilen ganska mycket innan under dagen medans jag handlade ditten och datten. Därför fick jag för mig att jag skulle ta med honom i spåret och band fast honom runt magen. Ozzy är jätteduktig på att spåra, går mitt i spårkärnan och noggrann som attan. Dock har han inte gått mer än något enstaka personspår så jag visste inte riktigt om han skulle reagera på spåret som jag hade lagt. Det såg nog rätt konstigt ut när jag drog fram över fältet, en hund 10-12 meter ut och så en 1,5 meter framför och bägge med näsan i backen. Det var lite jobbigt när hundarna hade olika åsikter om vart spåret gick…Tux är stark, det liksom ingen nyhet men 7,5 terriervilja är inte att leka med det heller. Ozzy muskelknutte…

Spåret låg lite kors och tvärs och bland annat var det två vinklar som gjorde att det blev som ett U med ganska nära mellan. Då försökte Tux helt sonika gena rakt över. Han blev väldigt frustrerad när han inte fick gå rakt över utan var tvungen att gå ned i vinklarna. Han är en slarvpelle i spåret, ibland. Ozzy tyckte vilket fall att det var väldigt spännande att följa med på spår så jag får kanske börja spåra lite med honom oxå.

Fåtölj
Tux har aldrig gillat att ligga i hundkorg. Redan som valp blev han helt vansinnig när jag stängde inom i bur med korg. Det blev ett jäkla liv på honom och han var inte nöjd förrän hade fått upp korgen, filtarna i ett hörn eller längs med väggen så han kunde ligga på golvet. Jag ville väldigt gärna att han skulle ligga i korg för att inte få tryckmärken på armbågarna men det hjälpte liksom inte att komma hem med den ena dyrare korgen efter den andra. Waste of money…Däremot har han varit ganska förtjust i att ligga i möbler såsom sängen och soffan. Igår åkte husse till IKEA och köpte en Tux-fåtölj. Nu har Tux en egen fåtölj som han inte ligger i, än så länge… Min misstanke är att snart kommer den ockuperas av en liten vit fyrbent sak, framför allt om jag lägger dit någon riktigt gosig filt eller så. Ozzy tackar inte nej till att ta för sig av livets goda han…

Lydnad och lite lure coursing…
Idag blev det lite lydnadsträning på SBK Malmö, som lär vara Sveriges största brukshundklubb till medlemsantalet. De har vilket fall stooooora superfina planer, jordens sämsta agilitypark med hinder som inte borde vara tillåtna på en agilityplan. Nu skulle vi ju ändå träna lydnad så det spelade liksom ingen roll. Platsliggning och platssittning gick ok. Sedan kunde jag inte köra alla moment i lydnaden då Tux skulle ta det lite piano. Fritt följ, gå-runt-rutan, vittringsapport och fjärren blev det vilket fall. Jag är supernöjd med alla moment utom fjärren. Han var inte riktigt still utan åkte fram mer än vanligt. Lite tror jag att det beror på att han var piggare än vanligt när jag körde den och då var det helt enkelt svårare att hålla styr på alla benen.

Det skulle vara en uppvisning av servicehundar och lure coursing på klubben. Vi åkte iväg innan själva uppvisningen för kaffet på Espresso House lockade lite väl mycket men vi fick ändå se en sväng lure coursing. Det var en Italiensk Vinthund som testkörde banan, dom är snabba små rackare dom där…Jag skall nog försöka åka och kolla på det någon mer gång, även vanlig hundkapplöpning är jag sugen på. Fast det får gärna vara lite varmare och skönare än nu.

Efter Espresso House så fick Ozzy köra lite agility, spontan-agility. Det är när matte inte har någon plan utan kör på det som är uppställt av någon annan.