Tux har idag genomgått Kornings mentaltest. Det resulterade i 211 poäng (troligen 197 poäng, läs nedan), skottfast. Så otroligt skönt att det är över, jag har varit så nervös för detta i flera veckor. Riktigt jäkla illamåendes nervös.

Jag får skriva mer senare för jag måste åka iväg och göra min medborgliga plikt och rösta….

Så nu har jag varit och röstat och börjat samla mig lite, det har varit sådan nervpress för mig. Jag hade aldrig varit på någon korning så jag visste liksom bara teoretiskt vad som skulle hända. Sedan dras det från vissa håll väldigt stora växlar på det här med korning. För några veckor sedan råkade jag lyssna på ett par som diskuterade korning och om en hund hade misslyckats kapitalt. Det som sades var ju att den var helt värdelös som hund. Jag tog väldigt illa vid mig och kände direkt att jag vill inte att folk skall hålla på och prata så om min hund. Helt enkelt har jag hunnit bygga upp rejäla nerver inför detta.

Vilket fall som helst så hände detta:

Tux hälsade glatt på publiken och på testledaren. Var fint engagerad när de gick iväg och när de vände men sen när de kommit en bit tillbaka så fick han bråttom till matte. I leken var han inte alls lika på som han brukar, han var aktiv och lekte men för mig som vet hur han är så var han mer avvaktande som om han tänkte vad händer nu, trodde jag skulle gå skogspromenad med den här trevliga flocken här men det är förstås skoj att leka.Fast appellplan ligger där borta, där brukar vi leka, lite konstigt det här. Han brukar vara mer, nu jäklar skall de lekas, rå hit med grejerna och om inte du leker så leker jag själv.

På jakten, lilla bytet, så sprang han bägge gångerna men vände sig och frågade mig om det var okej Ja, vi har ju lite besvär med att gärna vill jaga vilt så vi har haft lite duster kring det. Senast igår. Första gången griper han trasan och drar lite men så skiter han i den. Andra gången så griper han inte men springer mer målinriktat.

På det stora bytet så iakttar han och följer det, efter andra stoppet när det springer iväg igen så vill han iväg. När jag sedan släpper springer han ut men vågar inte riktigt fullfölja. Går runt, är nyfiken men vågar sig inte riktigt fram. Skäller lite och jobbar runt helt enkelt. Springer resterande delen när jag är ganska nära. Blir superglad när det visar sig att det är en människa. Hon får många, många blöta pussar.

Figurraden, han springer målinriktat men ‘hajjar’ till när han ser att det är många fler än han tänkt sig. Dock ingen tvekan att fullfölja. I andra omgången så skriker han till när figuren fälls upp och gör en liten gir men fortsätter målinriktat.

Dumpe – Tux skäller till, hukar sig och stannar. Han är intresserad och går runt dumpe men det är samma sak att han har inte riktigt modet att gå fram självständigt. Han beslutar sig att det är bäst att gå med matte och går fram när jag har gått hela vägen. Han nosar/vill busbita lite vid första passagen, sedan inget.

Skramlet – här reagerar han annorlunda mot MH. Han gör en undanmanöver men går inte fram till skramlet vilket han gjorde på MH. Uppehåller sig vid mig och går fram i gränslandet mellan halva och hela vägen. Går fram igen vid andra passagen och vill upp och klättra i lådan.

Trumgubben – Han reagerar direkt med att skälla, hela vägen. Tycker att det är spännande men växlar inte upp riktigt lekinviter. Han hukar sig lite men vet inte riktigt som det är lek eller något som är hotfullt. Går fram själv och tycker att det är väldigt skoj med den där männsikan.

Dominans/släden – Tux skällde på hela vägen. Backar inte, tilltar inte heller i styrka/aggression när den kommer närmare. Jobbar med samma styrka hela vägen, sedan går han fram självständigt. Han går fram vid en av passagerna för att nosa.

Spökena – kontrollerar, skäller och står framför mig hela vägen. Jobbar hela tiden. Vågar sig inte fram helt själv, vill gärna men har inte riktigt modet att gå fram förrän jag har gått halva vägen. Går då fram till det ena spöket själv och när jag skall lyfta av huvan så springer han bort till det andra.

Domarna tyckte att han var en trevlig hund, att han blev bättre ju längre testet gick. Det håller jag fullt och fast med om. Tux var inte helt vaken vid första leken och jakten, säkert enbart märkbart för mig. Jag känner att det blev bra för att jag har mycket god marginal där, dvs jag har en hund som leker extremt gärna och jagar supergärna. Det blir liksom ok även om han gör det lite på halvfart.

Vidare så sa de att han har en del minnesbilder men de är positiva, han vill gärna fram igen och undersöka men det är utan rädsla eller så.  Han saknar lite mod för att verkligen våga sig fram helt själv på några ställen.

Poängen är fördelade så här:

Tillgänglighet              +3
Kamplust, jakt            +2
Kamplust, social          +1
Temperament             +3
Skärpa                       +3
Försvarslust                +1
Nervkonstitution          +2
Hårdhet                      +2
Dådkraft                      -1
Skottfast

Jag får dock detta till 197 poäng men dom har skrivit 211 i pappren. Jaha, där ser man….får skicka ett mail och upplysa dom om att det är något fel, troligen räknefel…

Brand
Måste skriva om något helt annat oxå. Jag har haft häst innan och den sista tiden så hade jag hästen uppstallad på Torups slott som ligger utanför Malmö. Det var alla tiders där. I förrgår natt brann stallet upp och alla 10 hästar brann inne. Helt fruktansvärt , det är alla djurägares värsta mardröm. Verkligen hemskt.

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=661320&lid=senasteNytt_402001&lpos=rubrik_661320

2 svar

 1. Anna Karin:
  Grattis!!!

  Greg – hur och var och när är det kurs, kan man anmäla, hjälp?! Snälla, hör av dig till mig…
  Petra:
  Grattis till korningen!
  Karin:
  Grattis! Strålande kul med korningen!
  Vi har haft vår egen lilla test idag och åkt pendeltåg och buss för första gången! Även här blev det godkännt. Det gick jättebra.
  Hälsningar Karin & Soya

  Hälsningar Soya & Karin
  Jenny:
  Folk har en förmåga att läsa in för mycket på MH och MT (korningens mentaldel), men det är så mkt annat som spelar in oxå=)
  Mari:
  Förstår att du hade jagat upp dig. Det gjorde jag inför Garbos MH. Grattis till ett fint resultat iallafall.
  Michaela:
  Grattis till Korningen! Kul med sånna fina poäng.. Det är dax för oss oxå inom snart framtid.
  Sofia:
  Grattis till genomför Korning. Kul att det gick så bra
  Pia:
  Grattis!! Jättekul Så får killen snart en ny titel då!!
  Maria:
  Grattis till fin resultat på korningens mentaldel. Jag jagade upp mig rejält när jag skulle gå med Tashi … *huh* – Kul att det gick så bra med Tux!
  Hälsningar Maria och Smack samt brudarna
  Li:
  Grattis!!! Tux är en helt underbar hund…
  Fia:
  GRATTIS!! Kul att ni har gjort korningen och att det gick bra. Tycker att det är en viktig bit att göra, som du vet Jag får dock poängen till 195… Ti: +45 Kj: +16 Ks: +6 Te: +30 Sk: +15 Fö: +5 Ne: +70 Hå: +16 = 203 -8 = 195
  Koeff: 15, 8, 6, 10, 5, 5, 35, 8 & 8
  Johanna:
  Åh vad roligt, stort Grattis!
  Mette:
  Ja, det kan stämma och då stämmer 211 om de har kryssat fel i dådkraften. Jag får återkomma när jag vet annars lär det väl komma på Hunddata…..
  Mette:
  Har skickat iväg mail nu angående problemet…fast jag lär väl inte få svar förrän i veckan skulle jag tro…
  Martina:
  Grattis till fina poäng
  Gunvor:
  GRATTIS!!
  Klart ni skulle klara det.
  Catrin o Härja:
  Grattis!
  Pia, Tilda & Flo:
  Jättegrattis! Vilken pärla han är Tux!

 2. Lovisa:
  Hittade hit via Cefeus blogg och grattis till bra korningsresultat! Vad fruktansvärt hemskt det där med alla hästarna..
  Åsa:
  Grattis!! jag visste väl allt att Tux skulle klara det emd glans… han är ju världens bästa Kelpie! HADE DU FRÅGAT MIG HADE DU FÅTT SVARET O SLUPPIT VARA NERVÖS….
  Åsa:
  Grattis!! jag visste väl allt att Tux skulle klara det emd glans… han är ju världens bästa Kelpie! HADE DU FRÅGAT MIG HADE DU FÅTT SVARET O SLUPPIT VARA NERVÖS….
  Åsa igen:
  ojojoj o capslock o allt!!
  Veronica Bache:
  *herkel* Jag tänkte bara upplysa dig om att höstmörkret sänkt sig och att dina planer om att börja jogga snart borde införlivas! *skratt*
  Maria:
  Stort grattis till genomförd och fin korning!
  Lisa og Eliver:
  Grattis med korad! supert!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.