Är det bara för jag inte har något internet/mail som det känns som att de nya förslagen till agilityregler inte diskuteras?

Jag tycker valet av sänkning av hopphöjden i large är märklig. Hade man valt att säga att maxhöjden 65 cm endast skall vara på enstaka hinder i klass 3 så hade jag förstått men en sänkning som inte är i linje med FCI är kontstig enligt mig. Dessutom anser jag att det ökar skaderisken då hastigheten kommer att öka ytterligare för largehundarna. Varför inte verka för att medium blir i samma storleksspann som small, dvs upp till 45 cm?

Vart tog löptikarna vägen? Både Danmark och Norge har löptikar med på tävlingar, nu är det faktiskt även läge att Sverige släpper detta.

Ytterligare en sak som jag har reagerat på är kombinationsfrågan. Var har man fått måtten ifrån? Om man nu skall ha den typen av kombination så varför låsa sig vid ett fast mått, eller det kanske man inte har gjort? Jag menar normalt sett borde vara längre (typ två galoppsprång) mellan a och b och kortare mellan b och c. Hunden kommer in fort på a och har därmed ett längre språng och har då en chans att korta/länga sig för sista hoppet. Jag måste sätta upp en rak kombination och se vart mina hundar hamnar, jag kanske oroar mig i onödan. En hund som är storhoppad och långgalopperad riskerar att krascha rakt in för att den inte får plats och den lilla hunden landar i värsta fall på sista hindret för att den inte når över. Visst i ridsporten har man kombinationer (mkt ovanligare i omhoppningar än i grundomgångar) men där har man helt annan möjlighet att reglera hästens steglängd och tempo in.  Varför inte ta in fler hindertyper, trippelbarr, svinrygg, vattengrav, tunna bommar, tjocka bommar, plank, parallella oxrar (idag har vi stigsprång även om de kallas för oxrar, dvs att det är olika höjd på främre och bakre bom) mm?

Ja, ja, 130 bilder har jag att lägga upp från SM men inget internet och ingen server. Buhuu…

Sedan kan jag avslöja att jag har anmält Tux till elitlydnad.  Har ingen aning hur det kommer gå men jag vill ha en läges koll och känna av vad vi behöver för att få till SLCH. Annars har vi tränat helgen lång och vi har även simmat alla dagarna.

Nu skall man kanske iväg och testa kombination eller så skall man gå långpromenad, tål att funderas på…

Ett svar

 1. Joffen:
  Hejsan, tittar in lite… Är intresserad av att börja med agility, så det var därför jag tittade in lite…
  nettan77:
  läser..
  eva marie:
  håller med om dina funderingar, tycker att en hel del åter märkligt. det där med avstånden i komb. hadejag missat, får läsa mer om det… men det känns som att det för hundar bör vara lättare att reglera sig än för hästar om man tänker på löshpoppning… men det återstå att se när det blir under tävl.press…
  Mari:
  Var hittar du de nya reglerna? Har bara sett de nya lydnadsreglerna…ny fiken!!!
  Martina:
  De nya reglerna (eller förslag till nya regler) stod i SM-programmet. Vet inte om de finns att läsa någon annanstans? Har i alla fall inte sett dem någon annanstans och jag har definitivt aldrig hört talas om att det var på förslag att sänka largehöjden till 45 cm !?! Man undrar verkligen hur demokratiprocessen ser ut när det gäller regelrevideringen?!?
  Åsa:
  Verkar som de ändrat hopphöjden till 45-65! Tur att 65 får vara kvar… jobbigt ananrs internationellt + att det går för fort på 45 som du skriver Mette….
  Martina:
  haha underbart med kompromisser, återstår att se om det är någon domare som kommer att ändra hinderhöjden i large
  Namn:
  Fast nu är jag ännu mer nyfiken på demokratiprocessen. Vill du ändra på något – det som gäller är lobbying och kontakter.
  Åsa:
  nja… tror inte det är enbart så. Tror faktiskt att CAS trodde att det skett demokratiskt.
  Namn:
  Det som hände var nog mest att flera personer talade om att det skett ett missförstånd och att det inte alls skett demokratiskt. Jag tror att CAS insåg detta och därför gjorde en korrigering. (Men detta e bara mina antaganden)
  Martina:
  Ja men man undrar varför man inte kan informera mer och ge folk en chans att reagera tidigare på konstigheter. En andra remissomgång hade väl inte varit fel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.