Igår trotsade jag kylan och snön och for iväg till klubben och tränade (fyra och i en mening kan knappast vara korrekt svenska?). Igår trotsade kylan och snön för att åka iväg till klubben och träna…nere i hälften så många och…Satan i gatan vad kallt det var, jag frös i flera timmar efter men det var det värt.

Ozzy öppnade kvällen med att jaga en av vakthundarna (vid en industrilokal) på prommisen och sedan när vi kom tillbaka till klubben så jagade han en traktor som körde längs med vägen vi klubben. Skulle kanske ha valt lobotomering istället för kastrering. Jag blir GALEN på honom ibland. Han hamnade på minus och åkte in i bilen.

Jag började med att köra lydnad och rutan. Det funkar bra att skicka honom från elitrutans håll. En gång när jag hade flyttat rutan så verkade han inte se den och började backa. Vet inte varför han tyckte att det var svårt just den gången. Jag tränade även en del på positionen så att han springer rakt in, vändet upp och att han stannar. Då skall han stå med framtassarna mitt i rutan. En gång vände han upp så han hamnade långt ut åt vänster men annars är positionen rätt okej. Jag har inte börjat träna i konen. Jag tänker att jag skall ta med några upp till lägenheten så jag kan börja här inne men det glömmer jag varje gång…teflonminne…

Sedan tränade stoppen i inkallningarna, de är väl okej och på väg åt rätt håll men tassandet ligger väldigt nära till hands fortfarande. Här lyckades jag även kasta bort en boll. Tux letade och letade men han kunde inte hitta den i snön. Han fick mycket extra motion vilket fall för när han söker så går det kors och tvärs i 700 km/tim. Föga strukturerat och jag vet inte om han har nosen på kopplad eller om han bara springer..

Bollen hittade vi inte så vi gick över till att träna dirigering. Jag kör med tre skålar där jag lägger något i en av skålarna och så får Tux stå i position mot mig. Därefter skickar jag honom med handtecken och mitt höger och vänster. Handtecknet är det primära, jag vet inte ens om han kommer fatta höger och vänster. Niina S tyckte dock att man skulle ha två olika kommandon på höger och vänster (inte tvunget höger, vänster utan kunde vara vad som helst). Orsaken till att hon tyckte det var att man kunde ha det för att kanske slippa en nolla om hunden var på väg åt fel håll, då har hunden ryggen mot en så handtecknet kan vara lite svårt att se. Dirigeringen sitter inte än men jag har inte tränat den så mycket. Det känns om att när väl dirigeringen verkligen sitter så är själva apporteringsbiten inte svår alls. Därför är min tanke att lägga krutet på just att få en riktigt säker dirigering.

För den delen, Niina körde alltid med tre skålar direkt för hon tyckte att det var bra att hunden lärde sig att det aldrig lönar sig att springa till mitten. Det tycker jag att Tux har greppat på dom här gångerna att det är någon av ytterskålarna men ibland så är det som att han har lite svårt att greppa att det är tre skålar, man ser att hans kryssar lite i linjen.

Till sist blev det fritt följ och oj vad det var svårt att gå i snön. Vi bumpade in i varandra hela tiden först. Jaja, fria följet är väl okej. Jag skall försöka få bort att han bumpar in i mig i stegförflyttningarna, jag måste träna på att kunna springa och svänga på ett bra sätt. Nu är det lite en slank hon dit och en slank dit. Hur jäkla svårt är det att springa rakt fram och svänga 90 grader? Svårt för vissa tydligen…Annars är det alltid små saker att fila på och så längden på fria följet. I elit är det lååååånga fria följ har jag förstått.

Efter detta lydnadspass med Tux så fick Ozzy komma till nåder igen. Vi tränade kontaktsfältshindren och det gick bra. Han är inte speciellt självständig så det borde jag kanske lägga ned krut på fast jag tror jag skall mest satsa på att träna honom att jag kan vara långt ut í sidled för det har jag mest nytta av på tävling. Stannar jag på halva balansen eller A-hindret så vänder Ozzy tillbaka. Nu hamnar man ju så sällan i de situationerna på tävling medan man ganska ofta kan behöva vara längre ut i sidled från balanshindren. Därför tränade jag det med lilla Loppan och det fungerade bra.

Jag hade redan bestämt mig innan att jag skulle spinna vidare lite på Gregs ‘proofs’ på balanshindren med bägge hundarna. När jag var uppe i Henån klarade inte Tux när jag stannade vid främre delen av balansen. Eller rättare sagt han sprang ned med lite tvekan och sedan vände han och ställde sig två av och två på med framtassarna på. Igår när jag körde så kunde han köra hela balansen trots att jag stog lååångt bakom uppfarten. Jag antar att han behöver lära sig att generalisera. Sedan är det här med hastigheten. Jag vill ju att det skall gå ännu fortare men jag har liksom tänkt att det kommer gå fortare bara av att hunden blir säkrare. Han går inte superlångsamt nu men givetvis kan det gå fortare. Jag vet faktiskt inte hur man tränar farten på balanshindren. Vill inte fastna i något cheerleading tjo och tjim utan att han naturligt skall dra på…svårt svårt svårt…

Efter 2½ timme ute i den skånska blåsten var jag mkt nära en isbit men hundarna var glada och Tux ville som vanligt inte åka hem.

Kelpie-Råttan har fått valpar i natt. Tänk vad man har följt Mijas blogg och man skall inte ens ha någon valp. Jag tror Mijas alla valpköpare och vi andra nyfikna sänkte blogtown igår av allt kikande på hennes sida. Men super-grattis till valparna, Mija! Kul att det faktiskt blev flest flickor när det var det som var mest efterfrågat.

Lite senare:
Jag måste ventilera mig lite. Det finns vissa termer som får mig att se RÖTT. En är när folk man säger att man får den hund man förtjänar. Det är bland det mest förmätna jag vet. Som om man får en hund som är kass på grund av medfödda defekter (tex att den oprovocerat biter folk) så förtjänar man denna hunden för att man är en sämre människa än alla som får snälla hundar? Vill man få mig att gå igång på alla cylindrar så skall man säga detta. En annan sak som gör mig riktigt irriterad men som kanske inte är av så allvarlig natur är när folk säger att något är typiskt svenskt och givetvis är det typiska svenska något negativt. Det får mig alltid att undra om personen som slänger ur sig detta har varit längre bort i stan än en T/R charterresa till Kanarieholmarna.  Det finns en sorts falangel i Sverige som tycks tro de är så jäkla internationella och därmed är Sverige och svenska drag något negativt. Ja, detta referar till ett inlägg på agilitylistan.

Ett svar

 1. Åsa:
  Jojomensan visst är det korrekt svenska…. kallas satsradning, och-et binder satser… I andra meningen med mindre och glömmer du subjektet!! därför det låter lite konstigt! Men en bättre samanbunden sats, du har lyckats göra en längre nominalfras…….. hi, hi, något har man lärt sig i svenskan!!! Synd bara att man själv är dålig på att visa det i egna texter!:P
  Mette:
  Det är det värsta med att blogga, alla ser hur kass man är på att skriva! Dessutom är jag en lat jäkel som sällan orkar läsa igenom det jag skriver. Då blir det som det blir.
  Åsa:
  Vid närmre studerande så är nominalfrasen lika lång… jaja, inte lätt med svenska som sagt!!
  Åsa:
  haha Som du förstår så är jag likadan…. orkar heller inte läsa igenom! Och lägger inte märke till fel heller….. bara för att du skrev att det förmodligen inte var korrekt svenska, då var ja tvungen o tänka till!! hi, hi!
  Åsa:
  haha Som du förstår så är jag likadan…. orkar heller inte läsa igenom! Och lägger inte märke till fel heller….. bara för att du skrev att det förmodligen inte var korrekt svenska, då var ja tvungen o tänka till!! hi, hi!
  Louise:
  Tack! Namnet är långt ifrån bestämt än, vill ha ett namn som passar till just min valp, jag har en lista på ca 15 namn som jag väljer bland. Stamtavlenamnet känns nog hyffsat bestämt, om jag då inte kommer på något som passar med det kommande tilltalsnamnet.
  Mija:
  Tack!Susanne:
  Håller med om det svenska. Antingen sär det typiskt och negativt eller så är det utomlandsiskt och bra.
  Caroline:
  Nu e bebbarna här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.